Kategorizacija nezadovoljnih

Izvor: Politika, 06.Avg.2014, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kategorizacija nezadovoljnih

Talas koji se iz Kolubare, Save i Tamnave za jednu noć prelio u obrenovački kraj i naneo nezapamćene štete ovom gradu, tri meseca posle zamenjen je talasom nezadovoljstva dela Obrenovčana čiji su domovi stradali pod naletom velike vode. S obzirom na razmere katastrofe sasvim je razumljivo da su među unesrećenim ljudima podeljena mišljenja o odlukama države o pomoći ili o načinu rada lokalne samouprave. Veliki ruski pisac napisao je svojevremeno da sve srećne porodice liče jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na drugu, dok je svaka nesrećna porodica nesrećna na svoj način. Tako i u slučaju Obrenovca deluje da je svaka ulica nesrećna ili nezadovoljna na svoj način, jer su se posle kategorizacije stambenih objekata prema visini štete, na osnovu koje je utvrđena i visina pomoći, pojavile i različite kategorije nezadovoljnih.

Jedni su podigli glas tvrdeći da je pomoć nedovoljna, drugi su se pobunili što na obećane pare toliko čekaju, treći smatraju da je potrebna nova kategorizacija, četvrti misle da su iznosi premali, ali su spremni da prihvate rešenje samo da bi što pre podigli novac i počeli sa obnovom... Ali kakvi god da su razlozi za zamerke, Obrenovčani se mogu podeliti u dve velike grupe. U jednoj su oni kojima će pare, bar po najavama i uveravanjima nadležnih, leći na račune narednih dana, a mnogi od njih nisu se ustručavali da javno iskažu nezadovoljstvo. U drugoj grupi su građani koji će na obećani dinar, po svoj prilici, morati da čekaju i po tri meseca, pa će im mukotrpnu obnovu dodatno otežati i zima. Među njima nije mali broj onih koji su sve vreme ćutali i nije ih bilo nigde u medijima.

Za razliku od njih, cela Srbija je već upoznata sa nizom protesta, poput blokade mosta na Kolubari ili zgrade opštine koje je organizovalo Udruženje građana „Braća Jugović”. Na to su odmah reagovale i lokalne i republičke vlasti, tvrdeći da su delu žitelja ovog naselja već uručena rešenja i da im novac upravo leže na račune. Oštećeni građani u tom delu Obrenovca će tako dobiti državnu pomoć od 350.000, ali ostaje otvoreno pitanje šta će biti sa onima koji čak i na mnogo manja sredstva moraju da čekaju mesecima. Ako je tačan podatak da opština Obrenovac može dnevno da uruči svega šezdesetak rešenja na osnovu kojih se isplaćuje novac (neke lokalne samouprave ne mogu ni toliko), do kada bi trebalo da traje papirološka procedura za svih sedam hiljada oštećenih stambenih jedinica koliko ih je u obrenovačkom kraju registrovano? Mogu li ti ljudi da sačekaju 100 dana kako bi dobili rešenje ili počeli da obnavljaju svoje domove ? Odgovore traže mnogi žitelji Obrenovca, bez obzira gde se nalazili u kategorizaciji ove elementarne nesreće. 

Nikola Belić

objavljeno: 07.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.