Kako isušiti jezera na Kolubari?

Izvor: Studio B, 07.Jun.2014, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako isušiti jezera na "Kolubari"?

Kompanija "Energoprojekt" trenutno analizira kako da se na najefikasniji način ispumpa voda iz dva jezera koja su nastala na kopovima Kolubare posle katastrofalnih poplava, a zbog čega je smanjeno snabdevanje ugljem za potrebe termoelektrane Nikola Tesla.

Ta firma spremna je i da učestvuje u obnovi i izgradnji oštećenih objekata i infrastrukture, bez kalkulisanja profita na tim poslovima.

"Naši >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << inženjeri iz "Energoprojekt Inženjerignga", zajedno sa proizvođacima pumpi ispituju najoptimalnije mogućnosti. Ja mislim da će EPS uskoro inicirati da predlozi i domacih firmi, a verovatno i stranih firmi, budu razmatrani, s obzirom da je nama sada za energetski sistem Srbije najvažnije da smislimo rešenje i način na koji ćemo u što kraćem roku ispumpati vodu iz kolubarskih kopova", rekao je danas Tanjugu generalni direktor "Energoprojekta" Vladimir Milovanović.

Prema Milovanovićevim rečima, jasno je da će se "Energoprojekt" u narednom periodu uključiti u obnovu objekata i infrastrukture, koji su oštećeni u nedavnim poplava, samo se čeka da se usaglase plan prioriteta i projekata koji moraju da se realizuju.

"Mi smo spremni da damo doprinos, da u domenu tih projekata poslujemo na nivou pokrića nasih troškova, bez kalkulisanja nekih mogućih profita ili zarada. Mislim da je to minimalno potrebno i da sa takvim stavom i sve druge firme koje mogu da pomognu, treba da budu uključene u obnovu poplavljenih područja", ocenio je Milovanović.

U Rudarskom basenu Kolubara su poplavljena dva velika površinska ugljenokopa - "Veliki Crljeni" i "Tamnava- Zapadno polje".

U toku je ispumpavanje vode iz kopa "Veliki Crljeni", sa sedam pumpi koje su u vlasništvu tog preduzeća. Nivo vode je spušten za tridesetak centimetara, a završetak tog posla i ponovno stavljanje u funkciju tog kopa se očekuje za nekoliko meseci.

Kada je reč o ispumpavanju vode sa kopa "Tamnava- Zapadno polje", koje je posle poplava praktično postalo veštačko jezero sa oko 200 miliona kubika vode, kako ističu u Kolubari, još nema nikakvih novosti i radi se na pronalaženju pumpi velikog kapaciteta za ispumpavanje vode.

Iz Kolubare se, uprkos tome što su ta dva kopa poplavljena, sa kopa "D" proizvodi ugalj za potrebe Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu, a isporuka uglja za tu termoelektranu krajem ove nedelje je povećana sa 20.000 tona na 45.000 tona dnevno.

Uobičajeno je da se u ovo doba godine termoelektranama iz kolubarskog basena isporučuje od 40.000 do 60.000 tona uglja.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Kako isušiti "jezera" na "Kolubari"

Izvor: RTS, 07.Jun.2014

Kompanija "Energoprojekt" trenutno analizira kako da se na najefikasniji način ispumpa voda iz dva jezera koja su nastala na kopovima "Kolubare" posle katastrofalnih poplava, a zbog čega je smanjeno snabdevanje ugljem za potrebe termoelektrane "Nikola Tesla"..."Energoprojekt" je spremnan i da učestvuje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.