Izvor: N1 televizija, 05.Nov.2018, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Crljenima kop stigao do kuća, meštani kažu da jedva dišu

Pomoć od predsednika Srbije traže i meštani 170 kuća u Velikim Crljenima. Oni, naime, muče muku sa kopom Rudarskog basena Kolubara u kojem se eksploatiše ugalj za potrebe Elektroprivrede. Tamošnji stanovnici tvrde da imaju probleme s plućima, da su im kuće popucale, ali i da voda nije za piće. EPS sve negira.

Izvor: N1

Na 50 km od centra Beograda smešteni su Veliki Crljeni. Formalno, mestašce deo je glavnog grada. Mada, meštani su izričiti: >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nismo stanovnici prestonice, već smo građani drugog reda.

"Ljudi su toliko nezadovoljni da je svima došlo do grla više", navodi Vićentije Terzić, meštanin.

I doslovno. Kašalj ovde muči 80 odsto dece i starijih izračunali su meštani Velikih Crljena.

"U jednoj kući svi komplet žive sa pumpicama, sa tabletama, sa inhalatorima", tvrdi Vesna Terzić, meštanka.

Jer su pluća stanovnika 170 kuća u ratu sa ugljem.

Uzrok kašlju je, kažu meštani, kop Rudarskog basena Kolubara kojeg od kuća deli samo Ibarska magistrala.

"Rudnik je došao do Ibarske magistrale, do neposrednih kuća na jedno 60-ak metara. Da magistrala nije tu, na 50 metara garant da bi došli ljudima pod prozore", navodi Vićentije Terzić.

I nema kome se nisu žalili od 2014. kada je proradio sporan kop. Kucali su na vrata i pisali mesnoj zajednici, opštini, gradu, predsednici vlade...

"Svi su nas upućivali na EPS koji nam je lepo odgovarao da mi maltene živimo na Zlatiboru", kaže Vesna Terzić.

A daleko su od planinske svežine. Što potvrđuje dokument Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda u kojem piše: u vazduhu Velikih Crljena povećana je koncentracija suspendovanih čestica, koje skraćuju dah i naprežu srce.

I to nije sve. Kopanje uglja, tvrde, pokrenulo je životinje i od kuća napravilo zoološki vrt.

"Znači zmije, pacovi, ljudima ulaze u kuće", kaže Terzićeva.

I dok im s jedne strane muke zadaje kop, s druge im tutnje vagoni puni uglja koji putuje do termoelektrana. Vesna Terzić nam je pokazala album u kom čuva "uspomene" koje su napravile vibracije vozova i bagera. Na fotografijama bager koji je prošle godine bio ispred njene kuće, pokazuje.

"Vibracije su takve da su na jednom mestu dostigle 89 decibela, a motorna testera pri radu proizvodi 105 decibela. Znači, u prevodu, kao da sam non stop, svaki dan, na svakaih 10 minuta, pored motorne testere koja je u radu", navodi Vićentije Terzić.

"Znači, evo vidite, zid kako se raspada, evo pločice koje su ispucale", pokazuje Vesna.

A meštanima pucaju živci. Nezadovoljni su odgovorima EPS-a u kojima piše da je sve u redu.

"Bog na nebu, EPS, u Srbiji, na zemlji", konstatuje Terzićeva.

Zato traže da se u višegodišnji problem uključi šef države Aleksandar Vučić.

"Nek dođe ne pogleda kako živimo i šta se dešava. Ako on smatra da bi gajio svoju decu ovde, ja nemam ništa protiv. Evo, ja mu ustupam moju kuću", navodi Vesna.

A zauzvrat od države traže: hitno iseljenje.

"I da odavde idemo, kud koji mili moji", zaključuje Vićentije Terzić.

EPS: Angažovaćemo nezavisnu stručnu instituciju

Elektroprivreda Srbije je u odgovoru televiziji N1 navela da je veštačenje u jednom od slučajeva oštećenih kuća pokazalo da pucanja nisu posledica aktivnosti na kopovima.

EPS navodi i da će angažovati nezavisnu stručnu instituciju, da bi posmatrala kvalitet životne sredine.

Odgovor EPS prenosimo u celosti:

Za naknadu štete na objektima, osim postojanja oštećenja, neophodno je i utvrđivanje uzroka štete, odnosno da je šteta nastala kao posledica izvođenja rudarskih radova.

Konkretno, u slučaju tužbe jednog od stanovnika Velikih Crljena za oštećenja na objektu udaljenom 147,5 metara od kopa, po nalogu suda Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu uradio je veštačenje i utvrdio da nije bilo uticaja aktivnosti na kopu na oštećenje. Nakon nalaza veštaka, tužba je povučena.

U zoni mogućeg uticaja energetskog kompleksa na prostoru između Ibarske magistrale i železničke pruge u Velikim Crlјenima Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" redovno prati uticaj svih emisija na životnu sredinu. Istovremeno se preduzimaju mere na prevenciji ili smanjenju emisije zagađujućih materija i prate indikatori preduzetih mera.

Uočeno je da jedino rezultati merenja buke prelaze dozvolјene vrednosti za zonu duž magistralnih saobraćajnica, što nije u uzročnoj vezi sa delatnošću EPS-a.

Pored već preduzetih mera, EPS će angažovati nezavisnu stručnu instituciju radi monitoringa kvaliteta životne sredine i ekspertize nalaza u skladu sa odredbama prostornog plana eksploatacije Kolubarskog lignitskog basena kojima se reguliše eventualno povećanje obima preseljenja stanovnika.

Konkretno, za naselјe Veliki Crlјeni akcenat će posebno biti stavlјen na uticaj TE "Kolubara" i deponije pepela, transporta uglјa za TENT, javnih saobraćajnica, dalekovoda, odlagališta jalovine u kopu "Veliki Crlјeni", otpadnih voda. Sve dalje odluke o eventualnom preseljenju zavisiće od nalaza istraživanja.
Pogledaj vesti o: Kolubara

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I meštani Velikih Crljena traže Vučićevu pomoć zbog kopa Kolubare

Izvor: N1 televizija, 05.Nov.2018

Pomoć od predsednika Srbije traže i meštani 170 kuća u Velikim Crljenima. Oni, naime, muče muku sa kopom Rudarskog basena Kolubara u kojem se eksploatiše ugalj za potrebe Elektroprivrede. Tamošnji stanovnici tvrde da imaju probleme s plućima, da su im kuće popucale, ali i da voda nije za piće....

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.