Insajder: Zloupotrebe u Kolubari

Izvor: B92, 30.Jan.2011, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insajder: Zloupotrebe u Kolubari

Beograd -- Novi serijal "Insajdera", koji je na programu TV B92 od ponedeljka u 22 sata, otkriva sve zloupotrebe u rudarskom basenu Kolubara.

Ovo strateški važno državno preduzeće, od čijeg uglja se proizvodi polovina struje u Srbiji, godinama je po svemu sudeći bilo mnogo važnije kao izvor bogaćenja pojedinaca.

Iz Kolubare se novac na račune privatnika izvlači na nekoliko načina.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << višemesečnog istraživanja "Insajder” otkriva da se preko zakupa privatne mehanizacije, iz Kolubare u poslednjih 8 godina na prvatne račune slilo više od 130 miliona evra.

Već godinama, uz izgovor da nema sopstvenu mehanizaciju, rudnik Kolubara iznajmljuje mašine od privatnika.

"Insajder” je po Zakonu o dostupnosti informacija došao do dokumenta koji pokazuju da su se troškovi drastično uvećavali od 2006, a ključni razlog za tako veliki rast troškova je to što su mašine plaćane i kada stoje u mestu.

Tada je na čelu preduzeća bio Dragan Tomić, kadar Demokratske stranke Srbije. "Insajder” otkriva da je i sam Tomić, dok je bio direktor "Kolubare”, angažovao mašinu preduzeća "Kačer turist” čiji je on većinski vlasnik.

Iz dnevnih izveštaja o angažovanju privatnih mašina "Kačer turista” za potrebe Kolubare vidi se da je radnik Mihailo Marinković, zaposlen na mašini Tomićeve firme, navodno radio čak 24 sata, 4 dana za redom:

Na primer 16. novembra 2007. Mihailo Marinković upravljao je mašinom Tomićeve firme puna 24 sata, a narednih dana isti čovek sa istom mašinom nastavlja smenu od 16 sati dnevno.

2008. godine, kada je Dragan Tomić imenovan na mesto predsednika skupštine Kolubare i kada je Kolubara beležila najveće troškove, isti vozač Mihailo Marinković sa ovom mašinom radi bez prestanka puna 4 dana ili 96 sati, a potom narednih dana nastavlja da radi po 16 sati dnevno.

S obzirom da je nemoguće da jedan čovek radi bez prestanka 24 sata puna 4 dana za redom nameće se zaključak da su za vozača, mašinu ili za oboje pisani fiktivni sati, koje je na kraju Kolubara isplaćivala preduzeću Dragana Tomića.

Osim ovog preduzeća na Kolubarskim kopovima navodno su radile privatne mašine i po 24 sata, 31 dan u mesecu.

Sve načine zloupotreba i imena onih koji su zarađivali na štetu državnog preduzeća, a među kojima ima i političara, videćete u serijalu "Insajdera - Prevara veka" koji počinje u ponedeljak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.