Ibar stagnira, Morava u blagom porastu, rečice u opadanju

Izvor: Politika, 28.Mar.2015, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ibar stagnira, Morava u blagom porastu, rečice u opadanju

KRALJEVO – Vodostaj Ibra od jutros nije u porastu, dok je talas Zapadne Morave koji danas prolazi kroz Kraljevo povećao nivo reke za nekih pet centimetara, potvrdio je Tanjugu, Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

„Reke drugog reda, koje su pretile da naprave velike probleme domaćinstvima, kao što su Musina i Lađevačka reka, Ribnica i ostale rečice i potoci su u opadanju. Bunari za vodosnabdevanje Kraljevčana pored Ibra, nisu ugroženi, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ibar od danas stagnira. Jedino je Morava u manjem porastu, pa je zbog izlivanja zatvoren put Kraljevo – Oplanići, a u par domaćinstva je voda ušla u dvorišta”, rekao je Kočović.

Situacija u ulicama u kraljevačkom naselju Ribnica, koje su potopljene zbog izlivanja atmosferske kanalizacije danas se popravlja ali, kako kaže Kočović, ima dvorišta i podruma koji su pod vodom i ona će morati da se ispumpa.

Splavovi na Ibru su i dalje odlukom komunalne inspekcije zatvoreni za goste, zbog visokog vodostaja Ibra koji bi ih mogao ugroziti.

--------------------------------------

Voda se povlači u požeškom kraju

POŽEGA – Zapadna Morava i Moravica koje su juče poplavile nekoliko stotina hektara poljoprivrednog zemljišta u opštini Požega danas su se povukle oko 30 centimetara i ukoliko ne bude većeg dotoka vodostaja iz ivanjičkog kraja, situacija će u toku dana biti normalizovana, izjavio je Tanjugu načelnik Štaba za vanredne situacije te opštine Dragan Bojić.

Meštani Gorobilja i danas će se pijaćom vodom snabdevati iz cisterne, a sutra će Zavod za javno zdravlje Užice izvršiti uzorkovanje bunarske vode u ovom selu, rekao je Bojić Tanjugu.

-------------------------------------

Izlili se Jadar i Ljig zbog obilnih padavina

VALJEVO – Usled obilnih padavina koje su pogodile Kolubarski okrug u poslednja 24 časa, došlo je do izlivanja reke Jadar u opštini Osečina i reke Ljig u istoimenoj opštini, potvrđeno je danas agenciji Beta u tim opštinskim upravama.

U istom periodu, u Valjevu je palo preko 30 litara kiše po kvadratnom metru, zbog čega je porastao vodostaj Kolubare i njenih pritoka, dok je u drugim opštinama Kolubarskog okruga palo i do 40 litara po kvadratnom metru.

Jadar se izlio na nekoliko mesta, a najviše u ataru sela Dragijevica, gde je poplavljena jedna kamenorezačka radnja.

Ta reka izlila se i u Babićima, u selu Osečini, kao i na izlazu iz varoši Osečina ka Loznici, te u delu sela Komirić, gde ugrožava magistralni put Valjevo-Loznica.

Na nekoliko mesta bilo je kritično i u okolini varošice Pecka u Podgorini, zbog nadošle istoimene reke.

Prema podacima Opštinske uprave, reka Ljig je prekinula saobraćaj na putnom pravcu Latković-Dudovica, gde su u selima Latković i Jajčić poplavljeni usevi i bašte.

Graditelji autoputa Beograd-Požega iz azerbejdžanske kompanije „Azvirt” intervenisali su na nekoliko mesta u selima Lalinci i Banjani i sprečili da „odseče od sveta” pojedine kuće.

Od padavina strahuju meštani nekoliko sela, posebno u Brančiću, zbog klizišta koja su se pokrenula, pa je u Ljiškoj opštini vanredna situacija ranije proglašena u 17 od 26 mesnih zajednica.

Na području Lajkovca i okolnih sela najkritičnije je u delu gde se reka Ljig uliva u Kolubaru, dok su druge kritične tačke za sada bezbedne, posle nedavne akcije pročišćavanja bujičnih potoka i „uskih grla” na manjim vodotocima.

 -----------------------------

Kraljevo: Zapadna Morava stagnira

KRALJEVO – Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović izjavio je večeras da se Zapadna Morava, koja trenutno stagnira kao i Ibar, izlila na putu koji iz Kraljeva vodi ka selu Oplanići i koji je zbog toga zatvoren za saobraćaj.

„Bedem na Žičkom polju, gde su bunari za vodosnabdevanje, ojačan je džakovima peska i tamo je uvedena vanredna odbrana od poplava. Zapadna Morava se izlila na putu koji iz Kraljeva vodi ka selu Oplanići i on je zatvoren za saobraćaj”, rekao je Kočović Tanjugu.

On je dodao da su splavovi na Ibru u Kraljlevu zbog povećanog vodostaja zatvoreni za goste i da će biti otvoreni kada se spusti nivo te reke.

„Splavovi su ispražnjeni i naređeno je vlasnicima da ne primaju goste do daljnjeg. Rečice Ribnica, Musina i Lađevačka reka su u toku dana nadolazile, ali i one večeras stagniraju. Bujični potoci u selima Godačica, Ravanica i Gledić su nabujali i ponovo napravili štetu na mestima sanacije nakon prošlogodišnjih poplava”, rekao je Kočović.

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić obišao je ranije danas područje Kraljeva, kako bi sagledao situaciju sa porastom vodostaja reka.

Ilić je prilikom obilaska Musine reke u selu Adrani, koja je pretila da se izlije na magistralni put Kraljevo - Čacak, rekao da je došlo do porastaja reka drugog reda, koje su ugrozile i domaćinstva.

„Obeleželi smo kritične tačke na teritoriji Kraljeva. Čekaćemo da prestanu padavine i da se vreme smiri, pa ćemo početi da radimo. Prvo ćemo raditi na bedemima, jer opštine nisu imale novca za reke drugog reda, napravićemo i neke zaustave i minibrane koje će moći da zadrže drveće i kamenje”, rekao je tada ministar Ilić.

---------------------------------------- 

Zbog odrona u prekidu saobraćajnica od Rudnika ka Topoli

GORNJU MILANOVAC – Zbog odrona, saobraćajnica od Rudnika prema Šatornji i Topoli je u prekidu od oko 15 sati, izjavio je danas predsednik Opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković.

On je Tanjugu rekao da se aktiviralo staro klizište, najverovatnije zbog obilnih padavina koje traju od juče.

„Zbog toga se desio odron, očekujemo da u toku dana stigne mehanizacija Javnog preduzeća Putevi koja će sanirati problem”, dodao je Mirković.

----------------------------------------

U opštini Arilje izlila se Moravica,situacija pod kontrolom

ARILJE – U opštini Arilje na pojedinim mestima došlo je do izlivanja reke Moravice, ali nema ugroženih objekata, niti većih količina zemljišta pod vodom, izjavio je danas Tanjugu predsednik te opštine Zoran Todorović.

„Brzom reakcijom vatrogasaca i meštana koji podižu odbrambene nasipe sprečeno je veće izlivanje Moravice u Arilju ,Virovu i Mirosaljcima”, kaže Todorović i ističe da je trenutno vodostaj Moravice u opadanju.

----------------------------------------------

U okolini Požege nekoliko stotina hektara pod vodom

POŽEGA – Usled izlivanja Zapadne Morave i Moravice nekoliko stotina hektara poljoprivrednog zemljišta u opštini Požega je pod vodom, izjavio je Tanjugu načelnik Štaba za vanredne situacije ove opštine Dragan Bojić.

U selima Gorobilju i Prijanovići voda ugrožava osam domaćinstava, ali nema potrebe za njihovom evakuacijom. Poplavljeno je i zemljište u nebranjenom području u Prilipcu, Prijanovićima, Guglju, Tučkovu i Jelen dolu, kaže Bojić.

Bojić ističe da je u selo Gorobilje dopremljena i cisterna sa pijaćom vodom, jer zbog izlivanja reka meštani postojeću ne smeju da koriste za piće.

Po rečima Bojića, vodostaj Moravice i Rzava je u blagom opadanju.

---------------------------------

AMSS: Oprez na putu, posebno zbog vode u kolotrazima

BEOGRAD – U većem delu zemlje pada kiša, na planinama sneg, pa pored mokrih kolovoza sva oštećenja na kolovozu, u vidu rupa ili kolotraga, predstavljavaju potencialnu opasnost, jer su ispunjena vodom i slabo vidljiva, saopšteno je danas iz Auto-moto saveza Srbije.

Iz AMS S apeluju na učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni, prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, poštuju ograničenja brzine i postojeću signalizaciju, navodi se u saopštenju.

Na državnom putu drugog B reda br.367, deonica Aranđelovac-Stragari od oko 14 sati zbog izlivanja reke Blaznave na snazi je potpuna obustava sabraćaja.

Takođe, od 15.20 sati na delu državnog puta drugog A reda broj 152, deonica Topola-Rudnik, došlo je do potpune obustave saobraćaja usled obrušavanja brda.

Agencije

objavljeno: 29.03.2015

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Izlili se Jadar i Ljig zbog obilnih padavina

Izvor: Akter, 28.Mar.2015

Usled obilnih padavina koje su pogodile Kolubarski okrug u poslednja 24 časa, došlo je do izlivanja reke Jadar u opštini Osečina i reke Ljig u istoimenoj opštini..U istom periodu, u Valjevu je palo preko 30 litara kiše po kvadratnom metru, zbog čega je porastao vodostaj Kolubare i njenih pritoka,...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.