Elektrane šansa za domaće fabrike

Izvor: B92, 26.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektrane šansa za domaće fabrike

Beograd -- Srpske kompanije računaju da se maksimalno angažuju u isporuci delova opreme za nove elektrane čija izgradnja košta oko dve milijarde evra, piše Politika.

Proizvođači, montažeri i projektanti iz elektromašinogradnje, koji su proteklih pet-šest godina bili na kolenima, zahvaljujući obnovi termoelektrana nisu stavili katanac. Očekuju da će ih zbog izgradnje TE "Kolubara B" i trećeg bloka TENT-a B i njih "ogrejati sunce" i da će konačno stati na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << noge.

Mladen Simović,direktor „Energoprojekt Entela”, kaže da je izgradnja dve elektrane važna za energetski sistem i da je izuzetno značajno da se nastavi sa redovnim kapitalnim remontima i revitalizacijom postojećih objekata.

On dodaje da su i predstojeći kapitalni remonti u termoelektranama EPS-a, posle revitalizacija, izuzetno značajni za srpsku elektromašinogradnju i za „Energoprojekt” koji od osnivanja prati EPS u obnovi hidroelektrana i termoelektrana.

Branko Šljivar, generalni direktor „Goša montaže”, napominje da je domaća mašinogradnja u katastrofalnom stanju, jer su gotovo sve investicije ili zaustavljene ili umanjene. On kaže da je izgradnja dve elektrane u vrednosti od najmanje milijardu i po evra velika nada i velika šansa za razvoj domaćih kompanija iz mašinogradnje i da se plaši da mnoge firme do tada, ako EPS ne nastavi tekuće investicije, neće moći da prežive.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.