EDF želi da ulaže u našu energetiku

Izvor: B92, 28.Sep.2011, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EDF želi da ulaže u našu energetiku

Pariz -- Kompanija EDF, kao novi većinski vlasnik italijanskog Edisona, ostaje strateški partner za izgradnju dva nova bloka Termoelektrane Kolubara B u Srbiji.

Izvršni direktor EPS-a Bratislav Čeperković rekao je posle sastanka sa predstavnicima EDF-a da je "to za našu zemlju najvažnija vest u proteklih četvrt veka kada je u pitanju elektroenergetika".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Taj projekat je za Srbiju jedan od strateški važnih za razvoj novih elektroenergetskih kapaciteta. Naši domaćini iz Pariza zainteresovani su i za nova strateška partnerstva i upoznavanje s našim kapacitetima i mogućim investicijama u naš elektroenergetski sistem", rekao je Čeperković.

Prema rečima izvršnog direktora EPS-a Bratislav Čeperković, jako je važno i stalno se mora imati na umu odnos snaga, jer je promet EDF-a 40 puta veći od prometa EPS-a, broj zaposlenih pet puta veći, a proizvodnja je veća skoro 35 puta.

Srbija ima velike resurse, postoji veliki hidropotencijal, rekao je Čeperković i dodao da Francuska ima razvijen sektor obnovljivih izvora energije.

Čeperković je ukazao da posebnu važnju EDF obraća na energetsku efikasnost, što je državni strateški značajan program i za Srbiju, jer oko 47 odsto energije "odlazi u nepovrat svakog dana što je luksuz za našu zemlju i potrebna je ozbiljna državna strategija”.

Prema rečima Čeperkovića, pokazana je prethodna želja EDF-a za projekat TENT B3, koji na poslednjem tenderu nije dobio strateškog partnera. "Treba biti realan i reći da neće biti lako u proizvodnju električne energije i uglja kroz realizaciju Kolubare B i TENT B3, uneti tri milijarde evra”, dodao je on.

Na pitanje da li će se za TENT B3 raspisivati novi tender ili će to biti dogovoreno na međunarodnom nivou, on je ukazao da ta odluka još nije doneta i da nije "nimalo laka”.

"Država Srbija bi taj projekat trebalo da radi sama, ali je to jako optimističan stav, jer je taj projekat vrlo skup i skupo je da ga država u ovim uslovima sama radi”, smatra Čeperković.

On je podsetio na iskustvo od pre dve godine kada je EBRD davao velike kredite u elektroenergetskom sektoru i ocenio da bi Srbija mogla sama da realizuje taj projekat.

Srbija ima snage da sama izgura taj koncept i treba da pokuša da radi, a nikada nije kasno da se okrene stranom investitoru, ili da potencijalni partner bude uključen u neku od faza", dodao je on.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.