Izvor: Politika, 01.Jun.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džez majstorije u gradu na Kolubari

Sarajlija Muris Varajić podigao publiku na noge, a Tanja Jovićević valjevskom promocijom najnovijeg albuma još jednom potvrdila da je primadona srpske muzike

Valjevo – Džez neće promeniti svet, ali hoće razmišljanja mnogih ljudi. Bez ove vrste muzike teško je razumeti život, njegove tegobe i lepotu. Zahvaljujući sve većem broju mladih talentovanih muzičara ova umetnost ima svoju budućnost u Srbiji, regionu i šire. Živeo džez. Ovo su u najkraćem neke od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ključnih poruka sa 31. Valjevskog džez festivala (27–30. maj) na kojem su se još jednom okupili vrsni muzičari iz Srbije i regiona, dok je saksofonista Igor Lumpert došao čak iz Njujorka.

Ono što je takođe jedna od karakteristika ove džez svetkovine jeste da su svi učesnici, od onih najmlađih i još neafirmisanih do poznatih imena, svoje nastupe odradili na najvišem umetničkom nivou. Nastup „All Stars Juniors” potvrdio je da ovaj muzički pravac ima svetlu budućnost i da će ostati u sigurnim rukama. Reč je o izvođačima koji su još studenti i koji džezu prilaze punom silinom, osećajem i talentom.

Valjevce je svojim nastupom oduševio Davor Križić iz Zagreba koji je 2014. proglašen za najboljeg trubača u Hrvatskoj. U skoro novom i na specifičan način doteranom programu predstavio se „Vasil Hadžimanov bend”, zatim Branko Popović bend, kao i Big bend RTS-a koji je postao zaštitni znak Valjevskog festivala na kojem učestvuje 31 godinu, dakle od osnivanja. Uz popularisanje i nastojanje da se što bolje razume džez, ova družina emituje i posebnu vrstu otmenosti tokom svojih nastupa koje prate ljubitelji džeza svih generacija. Izvanredan utisak ostavili su Igor Lumpert i slovenački bend „Innetextures”, čija muzika predstavlja jedinstven spoj džeza, fanka, zvuka istočne Evrope, uz otvaranje novih vidika i uzbuđenja.

Ipak, velika i prijatna iznenađenja u Valjevu su podarili Muris Varajić iz Sarajeva i Tanja Jovićević, koja je na ovom festivalu promovisala najnoviji album sa 11 kompozicija koje je za nju specijalno uradio pijanista i kompozitor Vlada Maričić. Dok je Muris izvodio svoj program publika je bila u nekoj neobičnoj, bolje reći, zadivljenoj situaciji. Bez obzira na najave da će biti oči u oči sa virtuozom na gitari, tek kada su potekli tonovi shvatili su da će ih zapljusnuti do tada neviđeni muzički cunami. I zaista bile su to džez varijacije, ali i tonovi sevdalinki i nečeg sasvim novog do roka, bluza i fanka. Iako ga je pre nastupa boleo zub, Muris je u potpunosti bio okrenut svom instrumentu, publici i ličnim osećanjima. S obzirom na njegovu škrtost na rečima, kada je reč o kontaktu sa medijima, preostaje da se o njemu citiraju reči Jovana Maljokovića:

– Muris Varajić pripada grupi talentovanih tihih mladića koji su neprimetni u svojoj sredini, ne žele da se eksponiraju u javnosti, ali su istovremeno veoma posvećeni muzici i svom instrumentu.

Ovaj muzičar nada se da će i narednog maja ponovo svirati u Valjevu.

Razloga za zadovoljstvo posebno je na završnoj večeri četvorodnevnog eksponiranja džeza imala vokalna solistkinja Tanja Jovićević, jedna od primadona srpske muzike.

– Album „Magija koja ne prestaje” vidim kao pečat prijateljstva koji je istovremeno i priča o mojim nevoljama, radostima i nadanjima. Kada vam sve to uradi prijatelj to je velika čast i istovremeno potresna situacija. Ali, takav je džez i zbog toga mislim da on neće promeniti svet, ali hoće ljude i njihova razmišljanja, pa stoga poručujem mlađim snagama da je on ranljiv i istovremeno romantičan i da paze šta rade ako žele da ostane večan – poručila je Tanja Jovićević koja je tokom nastupa sa posebnim emocijama izvela kompoziciju „Kraljica srca”.

Dakle, kako je naglasila, ne krunisanu kraljicu, već onu koja ima srce i dušu.

Umetnički direktor festivala Jovan Maljoković nije krio raspoloženje zbog još jedne uspešno završene džez priče u Valjevu. Ceni da je sve bilo na najvišem nivou i da afirmativne priče koje se mogu čuti širom regiona i u Evropi o ovom muzičkom događaju nisu slučajnost.
Pogledaj vesti o: Kolubara

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.