ČEZ na tenderima za TE u Srbiji

Izvor: B92, Beta, 12.Maj.2009, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČEZ na tenderima za TE u Srbiji

Beograd -- Češka energetska kompanija ČEZ prijavila se na tendere za izgradnju termoelektrana u Srbiji, kaže trgovinski savetnik Ambasade Češke u Beogradu Svjatopluh Čeh.

On je kazao da je ČEZ konkurisao na tenderima za izbor strateških partnera Elektroprivrede Srbije koji će izgraditi dva bloka od po 350 megavata Termoelektrane Kolubara B i izgradnju bloka snage 700 megavata u Termoelektrani "Nikola Tesla" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Obrenovcu.

"Češka elektroprivreda (ČEZ) je veoma zaintreresovana da bude investitor i dugoročni strateški partner Srbije u energetici", kazao je Čeh i naveo da je Češka izvozna banka odobrila novu kreditnu liniju od 100 miliona evra za podršku konzorcijumu čeških firmi, koji predvodi Ineko, za učešće na tenderima za popravku železničkih pruga u Srbiji.

Srbija postaje prioritetna zemlja za češku spoljnu politiku, ocenio je on i dodao da je srpsko tržište ostaje prioritetno tržište i u novim uslovima koje nameće globalna kriza.

Čeh je istakao da je Srbija najveći primalac češke razvojne pomoći u svetu jer je češka vlada izdvojila 12 miliona evra pomoći od 2008. do 2012. godine za konkretne projekte u Srbiji koji se realizuju i predstavljaju osnovu za veće poslove.

Prema evidenciji Češke državne statistike češki investitori uložili su od 2000. godine do danas 20,8 miliona evra u Srbiji, kazao je on, ali je dodao da bi taj iznos bio dvostruko veći ukoliko bi se uračunala i investicija kompanije Mitel u preuzimanje Ruma gume.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ČEZ se prijavio na tendere za izgradnju termoelektrana

Izvor: EMportal, 12.Maj.2009

Češka energetska kompanija ČEZ prijavila se na tendere za izgradnju termoelektrana u Srbiji, kazao je danas trgovinski savetnik Ambasade Češke u Beogradu Svjatopluh Čeh.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.