Brže do ugljenih blokova

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 14.Feb.2010, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brže do ugljenih blokova

BEOGRAD - Na kopu "Tamnava - zapad" u Rudarskom besenu "Kolubara" završena je montaža rotornog bagera, čime su okončani poslovi na montaži novog BTO jalovinskog sistema, projektovanog kapaciteta na 12 miliona kubika jalovine godišnje. Uključivanje tog bagera u proizvodni proces u Kolubari biće obavljeno narednih dana, odmah posle njegovog transporta do jalovinske etaže na kojoj će započeti svoj radni vek.

Uključivanjem novog sistema kontinuiranog transporta u >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << proizvodni proces u "Kolubari" od izuzetnog je značaja, jer će omogućiti brže otkrivanje novih ugljenih blokova, što je i osnovni preduslov za nesmetan otkop i isporuku povećanih količina uglja u narednim godinama.

Stavljanjem u pogon ovog sistema, otkopavanje otkrivke će biti povećano sa sedam na 12 miliona kubnih metara, dok će se proizvodnja uglja povećati sa devet na 12 miliona tona godišnje.

Drugi BTO sistem montiran je u pet faza, tokom kojih su u proizvodni proces sukcesivno uključivani: odlagač, sistemi transportnih traka, pogonske stanice, sistemi za napajanje električnom energijom i sistemi za tehničku dijagnostiku. Sada je u proces uključen i rotorni bager, čija je ukupna masa veća od 3.000 tona, a projektovani kapacitet 6.600 kubnih metara zemlje na sat.

Realizacija ovog posla ostvarena je u okviru studije "Hitan investicioni program u rudarstvu" iz 2003. godine, a uz pomoć Evropske agencije za razvoj i nemačkih konsultanata. Ukupna vrednost projekta je oko 77 miliona evra, a finansiran je sredstvima Elektroprivrede Srbije, iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i nemačke KWf banke.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.