Brana Rovni puni se na jesen

Izvor: Glas javnosti, 16.Maj.2012, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brana Rovni puni se na jesen

VALJEVO - Radovi na hidroakumulaciji i brani Rovni, na reci Jablanici kod Valjeva, završeni su, a punjenje jezera počeće na jesen, rekao je direktor javnog preduzeća "Kolubara" Miodrag Marković.

Direktor "Kolubare", koja gradi branu, rekao je lokalnim medijima da je u toku čišćenje terena buduće hidroakumulacije i da će punjenje vodom iz sliva Jablanica trajati oko godinu dana.

Ta hidroakumulacija, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dugoročno rešava problem vodosnabdevanja više od 200.000 stanovnika u naseljima od Valjeva do Lazarevca, građena je od 1988. godine i u nju je uloženo preko 70 miliona dolara.

Brana je visoka 75 metara, akumulaciono jezero imaće površinu oko dva i po kvadratna kilometra i imaće kapacitet od 50 miliona kubnih metara vode.

Na jesen će početi i radovi na izgradnji regionalnog cevovoda dugog 11,2 kilometra, za šta će Evropska unija kroz

Program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave izdvojiti 8,1 milion evra. U toku je tender, a izvođač radova biće izabran u roku od 90 dana.

EU će finansirati radove na izgradnji cevovoda od akumulacije Rovni do izvorišta Pakalje, odakle se Valjevo snabdeva pitkom vodom, rekonstrukciju cevovoda od Pakalja do Fabrike vode na izletištu Pećina i njegovu izgradnju do sela Beloševac.

Pored Valjeva i okolnih sela, vodom iz akumulacije Rovni snabdevaće se Mionica, Ub, Lajkovac i Lazarevac, a obezbediće se i tehnička voda za hlađenje turbina buduće termoelektrane-toplane Kolubara B, u Kaleniću kod Uba.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Završeni radovi, sledi punjenje brane Rovni kod Valjeva

Izvor: Danas, 16.Maj.2012

Radovi na hidroakumulaciji i brani Rovni, na reci Jablanici kod Valjeva, završeni su, a punjenje jezera počeće na jesen, rekao je direktor javnog preduzeća Kolubara Miodrag Marković.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.