Bager putovao 400 metara na sat

Izvor: B92, 26.Maj.2013, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bager putovao 400 metara na sat

Beograd -- Rotorni bager "Glodar 1" koji je transportovan 10 kilometara, sa površinskog kopa Veliki Crljeni na kop Tamnava-Zapadno polje stigao je na odredište placa.

Glodar 1 će u utorak biti uključen u proizvodni proces, saopštio je rudarski basen Kolubara.

Bager visine 35 metara je do novog odredišta putovao oko četiri dana, a kretao se prosečnom brzinom od 400 metara na sat ili sedam metara u minuti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomoću tri para gusenica i šest elektromotora.

Na svojoj putanji morao je da pređe i preko reke Kolubare. Zbog komplikovanog transporta ove mašine, skinuti su delovi opterećenja koji se sada ponovo montiraju na bager.

Prema planovima, u proizvodni proces će biti uključen u utorak na ugljenom sistemu Zapadnog polja.

Stručnjaci rudarskog basena Kolubara, kao i mnogo puta do sada, pokazali su zavidan nivo znanja i umeća u osmišljavanju i realizaciji komplikovanih i specifičnih tehničko-tehnoloških aktivnosti.

Ovaj bager radio je na otkopavanju otkrivke na kopu Veliki Crljeni, najmlađem aktivnom kopu Kolubare, koji je otvoren u oktobru 2008. godine.

Zaključno sa 18. majem 2013. godine, posle nepunih pet godina rada na kopu Veliki Crljeni usavršeno je otkopavanje otkrivke i otkopano je nešto više od 19 miliona metara kubnih čvrste mase.

U periodu od 2009. godine do danas rudari kopa Veliki Crljeni iskopali su oko 18,5 miliona tona lignita, a u narednih dve i po godine iz ovog kolubarskog ležišta planirana je proizvodnja još 10,5 miliona tona uglja visokog kvaliteta, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.