Agrotehnikom protiv suše

Izvor: RTS, 05.Sep.2017, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agrotehnikom protiv suše

U godini kada se u Srbiji procenjuju velike štete u proizvodnji kukuruza zbog suše u valjevskom kraju na pojedinim njivama situacija je sasvim drugačija. Rod je odličan, a razlog je odabir ranijih sorti i puna agrotehnika.
Kukuruz u njivi Milutina Nićiforovića, na domak Valjeva uz Kolubaru, rodio kao u sretnim godinama. Po prinosu i kvalitetu, kao da nije ni bilo suše u njegovoj njivi. Na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << to ga samo podsećaju  susedne komšijske osušene parcele kukuruza i znatno manji klipovi.

Milutin kaže da zna zašto će imati berićetnu berbu.
"Isključivo preporuka stručnjaka i ništa drugo. Znači odabir hibrida, prskanje posle setve, a pre nicanja, korekciju drugo prskanje i posejao sam osmog aprila što je mnogo bitna stvar. Posle mene pet dana, šest su posejali ljudi i sedam dana i nisu dobili ni pola od ovoga. Znači oko tri tri i po tone na dvadeset pet ari za ovakvu godinu je nauka", kaže Milutin Nićiforović iz Valjeva.
I iskustva Miodraga Jovanovića iz okoline Valjeva su slična. I njegov kukurz je za primer u ovakvoj sušnoj godini.
"Što sam ja iz ravničarskog kraja mislim da treba ići sa ranijom setvom i ranijim hibridima ovde u našem kraju i da taj kukuruz odradi to sve ranije pre nego što dođu te ekstremne temperature", kaže Miodrag Jovanović iz Valjeva.
Velike štete i dobar rod, na njivama koje su jedna uz drugu, na istom zemljištu, samo su primer da se i u ekstremnim vremenskim uslovima mogu postići dobri prinosi u ratarstvu.
"Stvaraju se novi hibridi. Gde je da kazem desetak hibrida koji moraju da imaju ukomponovano nekoliko osobina. Da ima dobar korenov sistem da ima nisku stabljiku, dosta lista iznad klipa i da ima kratku vegetaciju. To je ono što je i proizvođač spomenuo kratka vegetacija da izbegne visoke temperature. A stvaranje nove genetike rezultati pokazuju da imamo izuzetno dobrih hibrida i za ove uslove", kaže Milutin Đokić.
Po procenama stručnjaka,valjevski kraj je u ovakvim ekstremnim uslovima, među najrodnijim ove godine u proizvodnji kukuruza, a prinosi bi u proseku, u zavisnosti od agrotehnike i hibrida, mogli biti i samo nešto manji od prosečnog roda.
rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255
Pogledaj vesti o: Kolubara

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.