Online aplikacije koje nam mogu “doći glave“

Izvor: Mondo, 21.Nov.2012, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Online aplikacije koje nam mogu “doći glave“

Internet Explorer i Windows OS i dalje su na lsiti najranjivijih aplikacija, ali su daleko od Jave, koja se koristi za više od polovine sajber napada na korisnike.

Prema podacima trećeg kvartalnog izveštaja o zlonamernim napadima u 2012. kompanije Kaspersky Lab, ranjivost Jave je korišćena za više od polovine napada. Zbog ažurirana Jave uglavnom na zahtev korisnika, Umesto da se to odrađuje automatskipovećava >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << se trajanje perioda ranjivosti. Sajber kriminalci posebno su zainteresovani za ranjivosti programa Java, zbog njegovog lakog iskorišćenja za napade.

Napadi preko programa Adobe Reader su na drugom mestu, i oni čine četvrtinu svih napada. Popularnost sigurnosnih propusta za program Adobe Reader postepeno opada zbog relativno jednostavnih mehanizama pomoću kojih mogu biti otkriveni, kao i zbog automatskog ažuriranja koje je predstavljeno u poslednjoj verziji ovog softvera.

Sigurnosni propusti preko kojih hakeri i virusi lako mogu upasti i zaraziti kompjuter su i centar za pomoć i podršku operativnog sistema Windows (Help and Support Center), kao i razne rupe u pretraživaču Internet Explorer, koji nikako da postane dovoljno bezbedan pretraživač.

Poslednjih nekoliko godina, sajber kriminalci su neprestano tragali za greškama u programu Flash Player. Prema podacima nove cloud tehnologije, u trećem kvartalu 2012. među top deset ranjivosti jesu i dva ulaza za Adobe Flash.

Uređaji koji rade pod operativnim sistemom Android, takođe su vrlo ranjivi i često nemaju adekvatnu zaštitu, iako je ona u mnogim slučajevima besplatna. Android napadi su uglavnom usmereni na uređaje koji imaju rutovan ili “otključan” softver, kako bi omogućili bilo kojem softveru – ispravnom ili lažnom – potpuni pristup memoriji i performansama telefona ili tableta.

Sajber kriminalci prvenstveno ciljaju na elektronske račune ili poverljive podatke korisnika, nadajući se da će uspeti da tu informaciju zamene u keš. Oni se služe svim dostupnim metodama da bi ubacili virus u računar korisnika, a sigurnosni propustii su jedni od najpopularnijih metoda.

Korisnicima se savetuje da redovno ažuriraju instalirane softvere i da koriste modernu antivirus zaštitu.

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Onlajn aplikacije koje nam mogu "doći glave"

Izvor: Mondo, 21.Nov.2012

Internet Explorer i Windows OS i dalje su na lsiti najranjivijih aplikacija, ali su daleko od Jave, koja se koristi za više od polovine sajber napada na korisnike...Prema podacima trećeg kvartalnog izveštaja o zlonamernim napadima u 2012. kompanije Kaspersky Lab, ranjivost Jave je korišćena za više...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.