IT potrošnja u 2020. godini: kompanija Kaspersky saznaje da sajber bezbednost ostaje investicioni prioritet uprkos smanjenjima ukupnih IT budžeta

Izvor: Objava, 02.Okt.2020, 09:07

IT potrošnja u 2020. godini: kompanija Kaspersky saznaje da sajber bezbednost ostaje investicioni prioritet uprkos smanjenjima ukupnih IT budžeta

Prema najnovijem izveštaju kompanije Kaspersky ‘Prilagođavanje investicija: usklađivanje IT budžeta sa promenjenim bezbednosnim prioritetima’, sajber bezbednost ostaje investicioni prioritet među preduzećima. Njen udeo u IT potrošnji je porastao sa 23% u 2019. na 26% u 2020. godini za mala i srednja preduzeća, i sa 26% na 29% za velika preduzeća. Takođe, 71% organizacija očekuje da će njihov budžet za sajber bezbednost biti dodatno uvećan u naredne tri godine. Ovo je evidentirano uprkos smanjenju ukupnog IT budžeta u oba segmenta, usled COVID-19 pandemije, i smanjenja budžeta za sajber bezbednost koji je uticao na ekonomski najpogođenija mala i srednja preduzeća.
External conditions and events can influence IT priorities for businesses. As a result of the COVID-19 lockdown, organizations have had to adjust plans to meet changing business needs – from emergency digitalization to cost optimization. The Kaspersky report, based on a survey of more than 5,000 IT and cybersecurity practitioners, observes recent IT security economics trends and how they correlate with this year’s events .
Dešavanja i uslovi u okruženju mogu da utiču na IT prioritete preduzeća. Kao rezultat izolacije usled COVID-19 pandemije, organizacije su morale da prilagode planove u skladu sa promenjenim poslovnim potrebama – od hitne digitalizacije do optimizacije troškova. Izveštaj kompanije Kaspersky, koji je baziran na istraživanju u kome je učestvovalo više od 5.000 IT i sajberbezbednosnih profesionalaca, bavi se najnovijim IT bezbednosnim ekonomskim trendovima i načinom na koji su oni povezani sa ovogodišnjim događajima1.
The share of IT budget dedicated to IT security continues to grow year-on-year, even though the overall IT budget has fallen from $1.2m in 2019 to $1.1m in 2020 among SMBs, and from $74.1m to $54.3m for enterprises. This decrease may be due to the consequences of the global coronavirus pandemic, according to Gartner, whose experts also predicted that budgets would decrease earlier this year.
Udeo IT budžeta koji je namenjen IT bezbednosti nastavlja da raste iz godine u godinu, uprkos tome što je ukupan IT budžet opao sa 1,2 miliona u 2019. na 1,1 milion dolara u 2020. godini među malim i srednjim preduzećima, i sa 74,1 miliona na 54,3 miliona dolara u slučaju velikih preduzeća. Ovaj pad može biti posledica globalne pandemije virusa korona, prema procenama kompanije Gartner, čiji su stručnjaci ranije ove godine takođe predvideli da će ovi budžeti opasti.
As a result, in monetary terms, small and medium businesses allocated $275k to cybersecurity while enterprises invested $14m. The majority of companies are expecting these figures to grow in the next three years by 11% in enterprises and 12% in SMBs, on average. 17% believe it will remain at least the same as this year.
Kao rezultat toga, u novčanim iznosima, mala i srednja preduzeća su alocirala 275.000 dolara za sajber bezbednost dok su velika preduzeća investirala $14 miliona. Većina kompanija očekuje da će ove cifre porasti u naredne tri godine, u proseku za 11% u slučaju velikih i 12% u slučaju malih i srednjih preduzeća. Istovremeno, 17% ispitanika veruje da će cifre ostati barem iste kao i ove godine.

Međutim, jedna od deset organizacija (10%) rekla je da će trošiti manje na IT bezbednost. Zanimljivo, glavni razlog za ovo u velikom broju preduzeća leži u pažljivo razmotrenim odlukama rukovodstva, koje u budućnosti ne vidi smisao u investiranju toliko novca u sajber bezbednost (32%).
Među malim i srednjim preduzećima, razlog za smanjenje troškova u ovoj oblasti najpre diktira potreba za smanjenjem ukupnih troškova kompanije i optimizacijom budžeta (29%). Male i srednje organizacije je najteže pogodila izolacija: više od polovine malih kompanija na globalnom nivou izvestilo je o padu prodaje ili je iskusilo usporavanje gotovinskih tokova. Jasno je da su oni koji su pogođeni morali da optimizuju svoje troškove kako bi preživeli. Ali, kako sve ovo utiče na sajber zaštitu, za preduzeća je važno da pronađu način za zaštitu od sajber pretnji u ovako izazovnom vremenu.
„2020. godina je mnoge kompanije dovela u situacije na koje moraju da reaguju, i zbog toga su one sve svoje resurse i napore mudro usmerile na održavanje u životu. Iako se budžeti mogu revidirati, to ne znači da značaj sajber bezbednosti na listi prioriteta treba da opadne. Preporučujemo da preduzeća, koja moraju da troše manje na sajber bezbednost u predstojećim godinama, njoj pristupe na pametan način i iskoriste svaku dostupnu opciju kako bi poboljšala svoju zaštitu – tako što će se okrenuti besplatnim bezbednosnim rešenjima dostupnim na tržištu i uvesti programe za podizanje svesti o bezbednosti širom organizacije. To su mali koraci koji mogu da znače mnogo, naročito za mala i srednja preduzeća,“ komentariše Aleksandar Mojsejev (Alexander Moiseev), direktor poslovanja u kompaniji Kaspersky.
Kompanija Kaspersky malim i srednjim organizacijama preporučuje sledeće korake, kako bi osigurale svoju sajber bezbednost, uz niske bezbednosne investicije:
• Neka vaš tim uvek bude svestan IT bezbednosnih rizika kao što su fišing, veb pretnje, bankarski malveri i ostali rizici koji mogu da targetiraju zaposlene i njihovu svakodnevnu poslovnu rutinu. Postoje posebni kursevi obuke na kojima se uči o bezbednosnim praksama, kao što su oni koje možete pronaći na platformi Kaspersky Automated Security Awareness Platform. Koristite formate koji zaposlenima pomažu da zapamte sajberbezbednosna pravila, kao što su posteri ili kartice u radnom prostoru.
• Obezbedite blagovremena ažuriranja svih sistema, softvera i uređaja. Ovo će vam pomoći u izbegavanju situacija u kojima se malver infiltrira na korporativni sistem kroz, primera radi, nezakrpljeni operativni sistem.
• Uspostavite praksu korišćenja jakih lozinki za pristupanje korporativnim uslugama. Koristite multifaktorsku autentifikaciju za pristup daljinskim uslugama.
• Vodite računa da su svi korporativni uređaji zaštićeni snažnim lozinkama koje se redovno menjaju.
• Koristite proverene cloud servise i platforme kada prebacujete poslovne podatke. Obavezno lozinkama zaštitite sve fajlove koje delite, na primer u Google Docs programu, ili ih učinite dostupnim za ograničen broj ljudi unutar radne grupe.
• Koristite besplatan bezbednosni alat za zaštitu krajnje tačke, kao što je as Kaspersky Anti-Ransomware Tool for Business, koji za PC uređaje i servere pruža zaštitu od širokog opsega pretnji, uključujući ransomver, kripto-rudare, adver, pornver, eksploatacije, i druge pretnje.
• Takođe, postoje korisni alati koji mogu da pomognu ad-hoc bezbednosnim potrebama, kao što je provera sumnjivih fajlova, IP adresa, domena, i URL adresa. Ovo na portalu Kaspersky Threat Intelligence Portal može da se uradi besplatno.
Da biste pročitali izveštaj ‘Prilagođavanje investicija: usklađivanje IT budžeta sa promenjenim bezbednosnim prioritetima’ u celosti, molimo posetite Kaspersky IT Security Calculator veb-stranicu.