DDoS zatišje: broj napada se smanjio za 73% u trećem kvartalu, ali pojedinim danima još uvek ima dosta malicioznog saobraćaja

Izvor: Objava, 30.Okt.2020, 12:21

DDoS zatišje: broj napada se smanjio za 73% u trećem kvartalu, ali pojedinim danima još uvek ima dosta malicioznog saobraćaja

Broj DDoS napada se smanjio u trećem kvartalu 2020. godine, pokazuju podaci rešenja Kaspersky DDoS Protection. Analiza komandi koje su primljene od komandnih i kontrolnih servera takođe ukazuje na smanjenje broja napada. Ipak, uprkos generalnoj stabilizaciji DDoS tržišta tokom godine, u ovom kvartalu je još uvek došlo do porasta u odnosu na prethodnu godinu, i dostignut je najveći broj napada u jednom danu u ovoj godini, ukupno 323.
Mere izolacije dovele su do toga da se ljudi još više oslanjaju na onlajn servise, pa je u prva dva kvartala ove godine došlo do naglog porasta DDoS napada usmerenih na ometanje rada pojedinaca. Edukativni i administrativni resursi bili su naročito teško pogođeni. Međutim, rezultati iz trećeg kvartala su pokazali da se DDoS aktivnost vraća u normalu.
U trećem kvartalu 2020. godine, rešenje Kaspersky DDoS Protection detektovalo je 73% manje napada nego što je to bio slučaj u prethodnom kvartalu. Ipak, u poređenju sa istim periodom u 2019. godini, ova cifra je povećana jedan i po puta. To znači da pad koji je primećen u trećem kvartalu najbolje može da se objasni abnormalnim usponom napada tokom drugog kvartala.
Analiza komandi koje su primili botovi sa komandnih i kontrolnih servera takođe je otkrila pad u broju DDoS napada. U proseku, 106 napada po danu je sprovedeno u trećem kvartalu, dok ih je u prethodnom kvartalu bilo 10 više. I pored toga što je došlo do zatišja – zabeležena su tri dana u kojima je registrovan samo jedan napad – u nekim periodima je još uvek bilo dosta DDoS aktivnosti. Najistaknutiji je bio 2. jul kada su sprovedena rekordna 323 napada, što je najveći broj napada za celu 2020. godinu. Prethodni vrhunac u broju napada bio je u aprilu kada je registrovano 298 napada.
“Mnoge kompanije nisu bile spremne za rad na daljinu ili nisu smatrale svoja veb sredstva kritičnim. Na primer, imali smo nekoliko zahteva organizacija, kao što su proizvođači maski, koje su postale žrtve DDoS napada. Ova preduzeća ranije nisu ni razmišljala o DDoS zaštiti. Situacija se popravlja jer je sve više preduzeća uspelo da ojača svoju sajber odbranu kako bi sanirali ovu bezbednosnu slabost. Kao rezultat toga, bilo je manje uspešnih DDoS napada u trećem kvartalu. Ipak, napadači su i dalje prilično aktivni, tako da savetujemo onima koji još uvek nisu usvojili adekvatne mere da ne ignorišu taj problem,” komentariše Aleksej Kiselev (Alexey Kiselev), menadžer za razvoj poslovanja u Kaspersky DDoS Protection timu.
Kako biste se zaštitili od DDoS napada, stručnjaci kompanije Kaspersky preporučuju sledeće:
• Održavajte rad veb resursa tako što ćete angažovati stručnjake koji razumeju kako da odgovore na DDoS napade.
• Potvrdite sporazume sa trećim stranama i kontakt informacije – uključujući one sa internet provajderima. Ovo timovima pomaže u brzom pristupanju sporazumima u slučaju napada.
• Implementirajte profesionalna rešenja kako biste zaštitili svoju organizaciju od DDoS napada. Na primer, Kaspersky DDoS Protection rešenje kombinuje opsežnu stručnost kompanije Kaspersky u borbi protiv sajber pretnji i jedinstvene interne strategije.
Pročitajte celokupan izveštaj na Securelist.