Izvor: Luftika.rs, 15.Feb.2024, 13:05

Neboder od 10 spratova, u stilu Lego kockica, izgrađen za manje od 29 sati (VIDEO)

Kada se spoje moderna tehnologija, arhitektura i građevina, čuda su moguća, što pokazuje desetospratna stambena zgrada izgrađena za 28 sati i 45 minuta, sredinom prošle godine, u gradu Čangša u Kini.
Nazvana je jednostavno “Stambena zgrada”, a ovaj neverovatan poduhvat je izvela kineska kompanija “Broad Group”.
Jedan dan, tri krana i dosta ljudi Snimak postavljen na Jutjub brzo je postao viralan. Naravno, radi se o modularnoj konstrukciji sa prefabrikovanim delovima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << međutum, takav vremenski rekord za izgradnju zgrade ovakvog stambenog kapaciteta i dalje zvuči kao naučna fantastika.
Tajna ne samo kratkog vremena izgradnje zgrada koje proizvodi Broad Group, nego i „izuzetno jednostavne gradnje na licu mesta“, što je istovremeno i moto kompanije, jeste u gotovim modulima.
Kada se sklope, imaju standardne dimenzije transportnih kontejnera, piše Pun kufer.
Zahvaljujući tome, troškovi transporta imaju izrazito nisku cenu, a na licu mesta ih je potrebno samo naslagati jedan na drugi i – pričvrstiti šrafovima.
Nakon toga treba priključiti struju i voda i zgrada postaje useljiva. Za taj veliki posao (doduše kratkotrajan) potrebno je mnogo ljudi, ali od mašina i mehanizacije bila su potrebna samo tri krana!

Elementi se slažu poput dečijih kockica Konstrukcija modularne “Stambene zgrade” je u potpunosti čelična, deset puta je lakša i sto puta izdržljivija od konvencionalnih konstrukcija, a takođe je potpuno otporna na zemljotrese i tajfune.
Svaki modul je dugačak 12,19 metara, širok 2,44 metra i visok 3 metra.
Položaj zidova, vrata, prozora i balkona je lako promeniti nakon završetka izgradnje, a sam objekat se lako demontira i premešta na drugu lokaciju, ukoliko se za tim ukaže potreba.








View this post on Instagram


















A post shared by Success | Entrepreneurship (@billionairesdrive)


“Broad Group” je još 2012. godine obećala da će izgraditi neboder od 200 spratova za sedam meseci, ali to se ipak nije raelizovalo, uglavnom zbog dozvola i papirologije.
Međutim, ovakav način gradnje, modularnim, unapred napravljenim delovima, visokog kvaliteta izrade i drastično manje cene, koji se na gradilištu praktično samo sastavljaju, nije pogodan samo za stambene objekte, već i za luksuzne rezidencije, izuzetno visoke nebodere i zgrade različitih javnih namena.
Izvor: Pun kufer
Vožnja uz šum talasa: Najduža tramvajska linija na svetu ima 68 km i prolazi kroz bajkovite predele

Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.