Huavej i Gugl: Kineski gigant predstavio telefone bez poznatih aplikacija

Izvor: B92, 19.Sep.2019, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Huavej i Gugl: Kineski gigant predstavio telefone bez poznatih aplikacija

Radi se o modelima Mejt 30 i Mejt 30 Pro koji nemaju instalirane Jutjub, Gugl mape i Džimejl

Kineska kompanija Huavei predstavila je nove modele pametnih telefona bez Gugl aplikacija.

.

Takođe, na ovim telefonima nema Gugl Plej prodavnica preko koje su korisnivi van Kine instalirali softver na Android 10 telefonima.

Huavej je, umesto toga, instalirao sopstvene nove aplikacije.

Portparol kompanije rekao je za BBC da su Fejsbuk, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Instagram i Vocap dostupni preko Huavej Ap galerije - prodavnice aplikacija.

Huavej je drugi po veličini proizvođač pametnih telefona na svetu, iza Samsunga.

Ju je naveo da je kompanija zabeležila rast u potražnjih proizvoda za 26 odsto u periodu od januara do avgusta u odnosu na prošlu godinu u isto vreme.

Nije, međutim, naveo konkretne brojke koje potkrepljuju tu tvrdnju.

Analitičari tvrde da je prodaja Huavej telefona počela da pada u Evropi i Americi.

"Prethodnih deset godina kompanija je potrošila milijarde da bi stvorila svetski brend. Na ključnom tržištu kao što je zapadna Evrope, izostanak Gugla je veliki udarac", naveo je Ben Vud iz kompanije CCS koja se bavi konsaltingom.

Kaže da će, iako postoje načini da se problem zaobiđe, biti veoma teško da naterati ljude da koriste ovakve telefone bez dobro poznatih aplikacija.

Huavej jedino u Kini ne bi trebalo da ima probleme jer tamo čvrsto drži lidersku poziciju.

U kompaniji se nadaju da će neke od novih opcija ipak ohrabriti potrošače da zanemare probleme.

Uz nove modele idu prve 5G slušalice druge generacije. Proizvođač tvrdi i da baterija drži duže od ostalih, a gospodin Ju kaže da novi Huavej može da "skida" sadržaj sa interneta 50 posto brže i modela Samsung Nout 10+ i 25 puta brže od najboljih 4G telefona.

Ipak, to će zavisiti od jačine signala koju dozvoljava mreža.

To nije sve. Huavej Mejt Pro model ima četiri kamere na zadnjem delu - od 40 megapiksela, osam megapiksela sa trostrukim optičkim zumom, bioskopsku kameru od 40 megapiksela i 3D dubinsku kameru.

"Nema dileme da je Huavej spakovao dosta novih opcija u ove modele i to izgleda imresivno. Ali koliko će korisnika van Kine preći preko nedostatka Gugl proizvoda", zapitala se Karolina Milanezi, analitičarka kompanije Creative Strategies.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.