15 najboljih filmova zasnovanih na istinitim događajima

Izvor: 011vodič.com, 09.Jan.2020, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

15 najboljih filmova zasnovanih na istinitim događajima

Zašto natpis “zasnovano na istinitoj priči” koji vidimo na početku filma dodaje čitav novi sloj nekom delu? I zašto nas takve priče privlače?
Foto: Youtube/screenshot
Kada su filmovi u pitanju, povezivanje sa junacima je nešto u čemu gledaoci uživaju i zbog toga su filmovi kvalitetniji. Tako da kada gledaoci gledaju film koji je zasnovan na istinitoj priči, često iskustva glavnih junaka povezuju sa sopstvenim.
Donosimo vam listu filmova koji su inspirisani >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << stvarnim događajima.
Igra kodova / The Imitation game (2014)
Igra kodova istorijski je film iz 2014. u režiji Mortena Tilduma, snimljen po scenariju Grejama Mura koji je delimično zasnovan na knjizi Alan Tjuring: Enigma Endrua Hodžiza.


Radnja prati matematičara, logičara, kriptografa i pionira modernog računarstva Alana Tjuringa koji je za vreme Drugog svetskog rata uspeo da dešifruje nemačku Enigmu što je pomoglo Saveznicima da pobede u ratu, ali je kasnije osuđen za delo “velike nepristojnosti” zbog svoje homoseksualnosti. Ulogu Alana Tjuringa tumači Benedikt Kamberbač, dok pored njega u filmu nastupaju Kira Najtli, Metju Gud, Mark Strong i Čarls Dans.
300 (2006)
300 — Bitka kod Termopila je film iz 2006, adaptacija stripa 300 Frenka Milera koji je inspirisan filmom Rudolfa Matea 300 Spartanaca iz 1962.


Režiser filma je Zak Snajder, a Frenk Miler je bio izvršni producent i konsultant. U filmu se obrađuje istorijska bitka kod Termopila.
U divljinu / Into the Wild (2007)
U divljinu je američki film Šona Pena iz 2007. godine. Film je baziran na knjizi istog imena koju je napisao Jon Krakauer po doživljajima Kristofera Makandlesa tokom njegovog putovanja širom Severne Amerike.


Glavne uloge igraju Emil Herš kao Kristofer Makandles dok Marša Gej Harden i Vilijam Hert igraju njegove roditelje.
Bekstvo iz Alkatraza/ Escape from Alcatraz (1979)
Legendarni film Dona Sigela Bekstvo iz Alkatraza iz 1979. godine snimljen na osnovu istinite priče o grupi zatvorenika koji su pokušali beg iz zloglasnog zatvora.


Napeta akciona drama o snu mnogih zatvorenika koji su bili čuvani među zidovima nekada najstrašnijeg zatvora na svetu. Klint Istvud je Frenk Moris, bivši pljačkaš banaka koji je do nedavno bio uspešan begunac iz nekoliko američkih zatvora.
Apokalipsa danas / Apocalypse Now (1979)
Apokalipsa danas je američki ratni film iz 1979. reditelja Fransisa Forda Kopole. Radnja filma je smeštena u vreme Vijetnamskog rata, a događaji u filmu su slobodna interpretacija romana Džozefa Konrada Srce tame .


Film prati kapetana Vilarda (Martin Šin) koji ima zadatak da pronađe i likvidira pukovnika Kerca (Marlon Brando), američkog oficira koji se za vreme rata u Vijetnamu odmetnuo od američke vojske krijući se u vijetnamskoj džungli. Kerc se obreo među vijetnamskim urođenicima koji ga smatraju božanstvom, otuđivši se od američke vojske i počevši da primenjuje brutalne i po mišljenju američkog vojnog vrha, nezdrave metode.
Lorens od Arabije / Lawrence of Arabia (1962)
Lorens od Arabije je epski film iz 1962. koje je baziran na životu Tomasa Edvarda Lorensa.


Film je režirao Dejvid Lin, dok glumačku postavu čine: Piter O’Tul, Omar Šarif, Alek Ginis, Entoni Kvin, Džek Hokins i Hoze Ferer.
Ponoćni ekspres / Midnight Express (1978)
Ponoćni ekspres je američko-britanski film iz 1978. godine kojeg je režirao Alan Parker, a producirao Dejvid Putnam. Snimljen je na temelju istoimene knjige autora Bilija Hajesa objavljene 1977. godine za koji je scenario adaptirao priznati holivudski reditelj Oliver Stoun.


U filmu su glavne uloge ostvarili Bred Dejvis, Iren Mirakl, Bo Hopkins, Paolo Nonačeli, Pol L. Smit.
U filmu mladi američki student završava u strogom turskom zatvoru nakon što su ga na granici uhapsili zbog pokušaja švercovanja hašiša.
Spartak / Spartakus (1960)
Spartak je istorijski film iz 1960. koji je režirao Stenli Kjubrik.


Posle Spartakovog konačnog poraza, Rimljani traže od zarobljenih robova da odaju ko je Spartak u zamenu za pomilovanje. Međutim, svaki rob proglašava sebe Spartakom (“Ja sam Spartak”), podelivši njegovu sudbinu (razapinjanje na krst).
Šindlerova lista / Shindler’s List (1993)
Šindlerova lista je film o Oskaru Šindleru, nemačkom biznismenu koji je spasao više od hiljadu poljskih Jevreja tokom holokausta.


Film je zasnovan na romanu Tomasa Kenilija. Režiser je Stiven Spilberg, dok glumačku postavu čine: Lijam Nison, Rejf Fajns i Ben Kingsli.
Uhvati me ako možeš / Catch Me if You Can (2002)
Glavni junak filma Uhvati me ako možeš, Frenk Ebigejl Džunior (Leonardo Di Kaprio), koji je bio prevarant još sa 19 godina, uspeo je da ošteti američku vladu za nekoliko miliona. Pretvarao se da je pilot, lekar, advokat…i tako je postao najtraženiji kriminalac.


Kada je konačno uhvaćen, kasnije je radio za FBI, kako bi se brže otkrivale prevare sa čekovima, po kojima je on bio poznat.
Blistavi um / A Beatiful Mind (2001)
Priča filma Blistavi um vrti se oko Džona Neša (Rasel Krou), najpoznatijeg šizofrenog matematičara svih vremena, koji je takođe i dobitnik Nobelove nagrade.


Nakon što prihvata tajni posao dešifrovanja, sva događaji koji slede ga odvode u pogrešnom smeru.
Snajperista / American Sniper (2014)
Snajperista je američka biografska ratna drama iz 2014. godine, koju je režirao maestralni Klint Istvud. Scenario je napisao Džejson Hal, a isti je bazirao na memoarima iz 2012. godine koje je napisao Kris Kajl.


Memoari se temelje na životu američkog marinca Krisa koji je i zvanično najsmrtonosniji snajperista u istoriji sa 160 potvrđenih ubistava.
Pijanista / The Pianist (2002)
Pijanista je biografski i ratni film koji je režirao Roman Polanski, a glavnu ulogu igra Ejdrijen Brodi. To je adaptacija istoimene autobiografije poljskog muzičara jevrejskog porekla Vladislava Špilmana. Film je rađen u koprodukciji Poljske, Francuske, Nemačke i Velike Britanije.


Istinita priča o briljantnom poljskom pijanisti i kompozitoru čiju blistavu karijeru prekida Drugi svetski rat. Ova snažna ljudska priča je o herojstvu i hrabrosti, da se preživi sve do dramatičnog kraja rata. U trenutku kada su oslobodioci već na ulicama Varšave, tajno skrovište pijaniste otkriva nemački oficir…
Erin Brokovič / Erin Brockovich (2000)
Erin Brokovič (Džulija Roberts) je samohrana majka troje dece koja se bori protiv nepravde, korumpirane vlasti i na kraju pobeđuje. Naime, bez posla, novca i bilo kakve perspektive na vidiku,
Erin Brokovič doživljava i saobraćajnu nesreću, pa pošto ne uspeva da od svog advokata Eda Mazrija naplati odštetu, ona ga ubeđuje da je zaposli u svojoj firmi.


I tako sasvim slučajno u službenoj dokumentaciji otkriva izveštaje koji govore o malverzacijama vodovodne kompanije i o njihovom pogubnom uticaju na zdravlje lokalnog stanovništva. Erin se zatim upušta u bespoštednu borbu…
12 godina ropstva / 12 Years a Slave (2013)
Dvanaest godina ropstva je američko–britanska istorijska drama, snimljena po istoimenim memoarima Solomona Nortupa. Režiju potpisuje Stiv Mekvin.


Film je istinita priča o slobodnom crncu Solomonu, koji je kidnapovan u Vašingtonu 1841. godine, i prodat robovlasniku iz Luizijane. Tu je proveo čitavih dvanaest godina, radeći na lokalnim plantažama pamuka, sve dok nije oslobođen 1853. godine, kada je svoju životnu priču pretočio na papir.



Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.