Да ли знате зашто је композиција „Марш на Дрину“ била веома популарна у Шведској?

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jul.2023, 18:00

Да ли знате зашто је композиција „Марш на Дрину“ била веома популарна у Шведској?

Марш на Дрину је чувени српски војнички марш, који је настао током Првог светског рата. Компоновао га је Станислав Бинички у част победе српске војске у бици на Церу. Фото: PrtSc/YouTube/Delija momak Након Првог светског рата Марш на Дрину је стекао велику популарност у Србији, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << али и широм граница наше земље. Тако да је изненађујући податак да је ова композиција била једна од слушанијих у Шведској, поготово током 60-их година прошлог века.
О томе сведоче многе интерпретације ове композиције попут песме „Drina“ шведског бенда „The Spotnicks“, затим интерпретација данског џез музичара „Jorgen Ingmann-a“, као и британског рок бенда „The Shadows-а“, као и многих других.
Иако је код нас ова инзванредна композиција добила пажњу брзо након њеног настанка, у земље Европе, а посебно Шведску стигла је скоро непуних 50 година касније и то захваљујући једној особи.
Додела Нобелове награде заслужна за европску славу чувеног српског марша Додела Нобелове награде 1961. године много по чему је посебна. Те године, у Стокхолму, главном граду Шведске, Нобелову награду за књижевност добио је српски писац Иво Андрић.
Многа његова дела представљају ремек дела српске, али и светске књижевности.
О његовом доласку у Шведску, писало се тих дана много. Како је и сам био скроман, али и свестан историјских чињеница у којима се овакве ствари ретко дешавају, да Словени као народ добију овакво признање, Андрић је доделу искористио да покаже српску културу, али и да реферише на мукотрпне трагове наше историје.
На вечери после доделе, Андрић је инсистирао да се пусти музичка плоча коју је понео са собом. У питању је била плоча са композицијом Марш на Дрину. Верујемо да је Дрина посебно значила Андрићу, с обзиром да једно од његових најпознатијих дела носи назив На Дрини ћуприја.
Шведски високи представници и генерали те вечери су одушевљено прихватили композицију Биничког, а Марш на Дрину је одмах након тог догађаја постао један од омиљених на шведским радијима.
Шездесете године у Шведској памтиле су се по композицији Марш на Дрину, чак дотле да га је тадашња Шведска краљевска гарада уврстила у свој регуларни музички репертоар.
Како су вероватно Швеђани те вечери запамтили Андрића, тако су запамтили и Марш на Дрину. Недуго након тога, свега неколико година у Европи су почеле да се јављају обраде ове композиције.
Можемо само предспоставити какав би уопштено био утицај на Европљане да су чули и нека друга дела попут Тамо далеко или Песму косовских јунака.
 
Koje su to najlepše srpske himne i rodoljubive pesme? (Prvi deo)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли знате зашто је композиција „Марш на Дрину“ била веома популарна у Шведској? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.