Нови Сад је срце гастрономског туризма!

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Jul.2023, 17:31

Нови Сад је срце гастрономског туризма!

Нови трендови путовања полако преусмеравају пажњу са масовног туризма по великим метрополама, на мања, алтернативна места, попут села и домаћинстава где су храна и пиће централна тачка туризма. Фото: PrtSc/YouTube/Кувајмо лако И заправо, срце гастрономског туризма јесте овај >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << део Србије, јер како год да окренемо, све нам се врти око хране.
Било да вас је компас усмерио ка Срему, Банату или Бачкој, сви путеви воде ка неком добром салашу, ка неком добром специјалитету и кухињи о којој ћете дуго причати својим пријатељима.
За нас Новосађане кажу да смо лепи зато што у ”DNK’’-у носимо гене народа који су некада живели на овим просторима. Исто то важи и за нашу кухињу. Фото: PrtSc/YouTube/Кухај и пеци На подручју Новог Сада постоји велика лепеза кухиња на коју је утицала мешавина разних народа.
Свој траг су најснажније оставили Немци, а одмах после њих видео се утицај мађарске и словачке кухиње, те нам због тога није страно када нам неко тражи мало сећера да зачини парадајз-чорбу.
Први прави кувар у Србији објавио је јеромонах Јеротеј Драгановић у манастиру Крушедол на Фрушкој Гори, а да је Војводина колевка гурманских рецепата потврђује и чињеница да је Захарије Орфелин објавио прву књигу куварских рецепата у Сремским Карловцима.
Када након неколико година поново пробаш добро заљућену лалошку шницлу, одмах ти се врати сећање на место на ком си је први пут јео.
Онда се сетиш и доброћудног буцкастог чикице који ти је пожелео добродошлицу при уласку на салаш, иако он, ето, ту само седи и ужива у плодовима свог рада, док конобари вредно услужују госте.
Фото: PrtSc/YouTube/Dare 2 Cook Now Ипак, када причамо о  специјалитетима, ретко који ресторан може да приушти ону рапсодију укуса која се може наћи на менију у некој од староседелачких породица. На менију се обично налазе класична јела специфична ресторанима, али да ли постоји ишта ”нашкије” него ринфлајш са сосом од парадајза или мирођије? Флекице са купусом полако налазе своје место на јеловницима, али и срцима чак и млађих Новосађана.
Насуво с кромпиром, кромпир пире и сос од лука, или бећар паприкаш неке су од опција када нам се не једе месо.
…А месароши ко месароши, они се могу баш свугде снаћи…
За интересантне рецепте погледајте нашу категорију живот и стил.
Да ли бисте и колико далеко путовали да пробате специјалитет куће који ће вам дуго остати у сећању?
Ćurčijska ulica – Nekada ulica zanatlija, danas jedan od najlepših krajeva u centru grada

 

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.