U Prokuplju obeleženo 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka - mir i sloboda kao ideali

Izvor: JužneVesti.com, 07.Okt.2022, 15:45

U Prokuplju obeleženo 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka - "mir i sloboda kao ideali"

Od mobilizacije najodlikovanije jedinice u Prvom svetskom ratu Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihajlo” proteklo je tačno 110 godina, a na mestu gde su Topličani krenuli u bitku za oslobođenje Srbije iz koje se mnogi nisu vratili, u Spomen parku junacima Gvozdenog puka u Prokuplju održana je svečanost na kojoj se okupio najviši državni vrh predvođen predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.

Gvozdeni >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << puk koji su popunjavali srpski vojnici mahom iz Toplice, u najboljoj životnoj snazi od 21 do 31 godine starosti, na svom pobedonosnom putu imao je velike gubitke, ali je stekao besmrtnu slavu.Predsednik Skupštine Orlić prisustvovao svečanoj ceremoniji; Foto: Lj. M.

Mir i sloboda su dva ideala koja su srpske junake sa ovog mesta pre 110 godina povela u odbranu otadžbine. U Toplici gotovo da nije bilo kuće iz koje tih ratnih godina nije otišla bar jedna muška glava, dobrovoljno i uz pesmu i ako su znali da se mnogi neće vratiti. Nema ovde čoveka u Srbiji koji nije ponosan na svoje pradedove koji su zemlju branili svojim životima - rekao je između ostalog Vladimir Orlić predsednik Skupštine.

Okupljenima se obratio i Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja koji je istakao da se barjak slobode koji su razvili naši preci i danas vijori Srbijom.Garda Vojske Srbije na obeležavanju 110 godina Gvozdenog puka; Foto: Lj. M.

Stojimo pred spomenikom, pred 1.300 mrtvih i 6.500 ranjenih. Stojimo pred istorijom koja čuva priču o smrti i ranama za večni život Srbije. Njihove bitke i stradanja su čvrst oslonac za naše bolje sutra. Prošlosti se vraćamo da bi iskazali poštovanje i večnu zahvalnost precima, ali da iskoristimo i dobro i loše za bolju i svetliju budućnost za sve građane Srbije- rekao je Aranđelović.

Svečanoj ceremoniji obeležavanja 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka prethodilo je opelo nastradalim junacima, a svečanost su upotpunili predstavnici lokalnih samouprava u Topličkom okrugu, načelnici okruga sa juga Srbije, potomci Gvozdenog puka, predstavnici vojske i mnogih boračkih organizacija, kao i vojni orkestar i garda Vojske Srbije, prokupački crkveni hor, glumica Jasmina Stoiljković, Srđan Živković, glumac.

U spomen parku junacima Gvozdenog puka svečanoj ceremoniji prisustvovalo je i nekoliko stotina građana, kao i učenici svih prokupačkih škola.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Prokuplju obeleženo 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2022

Centralna Državna manifestacija obeležavanja 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka, Drugog pešadijskog puka "Knjaz Mihajlo", vojske Kraljevine Srbije održana je danas u Prokuplju na mestu gde je njima u čast podignut spomenik...Na današnji dan 1912. godine završena je sedmodnevna mobilizacija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.