Izvor: JuznaSrbija.info, 16.Dec.2018, 14:29 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Stari recepti juga Srbije: Domaća gibanica sa sokobanjskim sirom
Danas spremamo domaću gibanicu - pitu gužvaru sa sokobnjskim kravljim sirom, idealan doručak, predjelo, ili čak glavno jelo.
Potrebno je:
Ako ste vični kore razvucite sami - sukane kore ili razvučene.
Ne štedite na jajima i ne pritiskajte kore sa nadevom pri slaganju.
Namirnice:
600-700 g kvalitetnih kora za gibanicu, 5-7 jaja, 500 g punomasnog sokobanjskg ili nekog drugog starog sira, malo kajmaka ili >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << pavlake, 0, 25 l kisele vode (ili malo više, po potrebi) 1. prašak za pecivo (nije obavezno), ulje po ukusu
Priprema:
U većoj posudi umutiti jaja, pa ubaciti sir i zatim ga izgnječiti viljuškom. Kada je sav sir usitnjen, dobro izmešati da se ravnomerno rasporedi.
Dodati kiselu vodu, prašak za pecivo i malčice ulja. Sve dobro promešati.
Uzimati jednu po jednu koru i celu je umakati u napravljenu smesu.
Procediti je kao kad cedimo npr sunđer, ali nežnije - treba da se napravi rastresita gužvica od svake kore, nikako kompaktna više nego što mora.
Napravljene gužvice ređati tik jednu uz drugu u podmazani visoki pleh.
Ukoliko na kraju ostane mrvica sira po dnu posude koje se nisu "uhvatile" za kore, ravnomerno ih uglavite između poređanih.
Peći u rerni oko 40 minuta, dok ne porumeni.
Uz turšiju ili kiselo mleko, prijatno!
Nastavak na JuznaSrbija.info...