Izvor: JUGpress.com, 12.Feb.2024, 22:20

Otvorena druga samostalna izložba Aleksandre Mitov

VLASOTINCE

Samostalnom izložbom slika Aleksandre Mitov počela je manifestacija Dani Hristifora Crnilovića koju je Kulturni centar pokrenuo kako bi se od zaborava sačuvalo ime poznatog srpskog etnografa, etnologa, slikara i profesora.Ovo je druga samostalna izložba mlade i talentovane slikarke, učenice gimnazije,,Stevana Jakovljevića“. Aleksandra Mitov dobitnik je brojnih nagrada na likovnim domaćim i međunarodnim konkursima. Na Likovnom salonu – Likovni stvaraoci Vlasotinca >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << izlaže od 2015. godine kada je sa samo devet godina bila najmlađi učesnik izložbe. Nagrađivana je i na Dečjem prolećnom likovnom salonu, koji Kulturni centar priređuje u spomen profesoru Nebojši Mitroviću Puši. U septembru mesecu 2022. godine priređena je njena prva samostalna izložba.

Radovi Aleksandre Mitov rađeni su različitim tehnikama kao što su pastel, ugljen i akril, a najčešći motivi su mrtva priroda, pejzaži i urbani pejzaži na kojima dominira veseli kolorit. Na prvi pogled Aleksandrini radovi odišu tihom atmosferom i neobičnim mirom, no njena dela su ipak neobično životna. Njena umetnost inspiriše da na život gledamo na drugačiji i lepši način – istakao je Jovan Spasić, slikar i likovni pedagog iz Vlasotinca.Draga publiko, kada vas vidim u ovolikom broju ja sam sigurna da je Aleksandra na pravom putu, kako Aleksandra, tako i ustanova u kojoj radimo jer su mnoga darovita deca i mladi umetnici svoj umetnički put započeli u našem Kulturnom centru. Aleksandra, želim ti da usavršavaš svoj talenat i da se umetnički neprekidno razvijaš, da ti vrata najvećih galerija budu širom otvorena, a vrata našeg Kulturnog centra uvek su otvorena za tebe – istakla je Maja Marković, direktorka Kulturnog centra otvarajući izložbu. Obraćajući se publici Aleksandra Mitov se zahvalila svima koji joj pružaju podršku i učestvuju u njenom umetničkom razvoju. Posebno se zahvalila porodici koja je njena neiscrpna podrška.Veoma sam srećna zbog moje druge samostalne izložbe jer mi je to potvrda da sam na dobrom putu. Srce je kao jedan autobus veliko, u taj autobus mogu da stanu svi, tako i svi vi možete da stanete u moje srce – poručila je mlada i talentovana Aleksandra, a sama ova izložba na pravi način je pokazala da ona izrasta u umetnicu sa posebnim darom za slikarstvo.

Inače, radove za likovne konkurse priprema uz podršku, profesorke Gordane Seničanin, dok je radove za ovu izložbu odabrao profesor Jovan Spasić.Za muzički deo programa bio je zadužen Veljko Jovanović koji je upotpunio izuzetno lepu i toplu atmosferu na ovom važnom kulturnom dešavanju.

Im se čime pohvaliti

SVE NAGRADE ALEKSANDRE

Pored brojnih nagrada na školskim konkursima Aleksandra Mitov je osvojila prvu nagradu na likovnom konkursu Doma kulture u Grdelici za svoj rad „Ulica mog detinjstva“, potom je pod okriljem udruženja „Bezbedno dete“ osvojila prvu nagradu na takmičenjima opština Bojnik i Vlasotince. Njen rad na temu Uskrsa bio je izabran i izložen u Akademiji za umetnost i konzervaciju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Dobitnik je više nagrada na međunarodnim konkursima u Novom Sadu. Maja meseca 2022. godine nagrađena je na konkursu „Svetosavlje i naše doba“ i dve godine zaredom na Danima Nikole Tesle. Na Miholjskim susretima iste godine u Konopnici je osvojila drugu nagradu. Sa akvarelom „Prve trešnje“ učestvovala je na 60. Oktobarskom salonu u Leskovcu. Za vreme svetskog prvenstva u fudbalu krajem 2022. godine Aleksandra je u emisiji „Biser pustinje“ predstavila svoja dva crteža kao podršku našim fudbalerima. Povodom 140 godina postojanja Društva srpsko-japanskog prijateljstva „Hanami“ iz Vršca osvojila je prvo mesto i zlatnu medalju na likovnom konkursu u organizaciji Ambasade Japana. Prvo mesto ova darovita devojčica osvojila je prošle godine na likovnom konkursu „Stih za Ogija“ i „Bogdanovo pero“. (kraj) VS/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.