Omladina iz cele Srbije pomagala meštanima sela kod Babušnice

Izvor: JužneVesti.com, 01.Jul.2015, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omladina iz cele Srbije pomagala meštanima sela kod Babušnice

U babušničkom selu Strelac 30 učesnika iz cele Srbije uredili su lokalni Dom učenika, pomogli meštanima u kućnim poslovima i obišli Rezervat prirode “Jerma” u okviru kampa “Pogled sa juga Strelac 2015”.

Učesnici kampa su okrečili prostorije, ofarbali drvenariju, uredili dvorište i igralište i nacrtali mural u Domu učenika za decu iz socijalno ugroženih porodica pri Osnovnoj školi “Dobrinka Bogdanović” u kom su boravili, a kako bi pomogli školi da verifikuje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Dom učenika i stvorili bolje uslove učenicima u novoj školskoj godini.

Kamperi su pomagali starijim meštanima koseći im travu u dvorištvu, cepajući i slažući drva.

Ofarbali smo mostove u selu, pripremili predloge aktivnosti kroz koje će se deca iz socijalno ugroženih porodica koja pohađaju školu dalje socijalizovati i razvijati, dok je pisac iz Babušnice Saša Aranđelović održao promociju svojih knjiga – kaže Nemanja Živković iz Udruženja "Pirot E Publika".

Učesnici kampa obišli su i Specijalni rezervat prirode Jerma, selo Rakita poznato po rudniku koji je radio 30 godina i zapošljavao oko 500 radnika, najuži kanjon u Srbiji Cedilku, prošli kroz tunele kojima je nekad išao vozić Ćira na putu za rudnik u Rakiti, videli su šta je ostalo od ruinirane Zvonačke Banje, obišli bajkovito selo Vlasi na ulazu u kanjon Jerme, kao i jednistvene manastire u Poganovu u Sukovu.

Takođe, popeli smo se na Gradište, vrh iznad sela Strelac gde postoji nalazište vojne opreme iz rimskog perioda i bunar, ali i mnoštvo rupa koje svedoče o mnogobrojnim tragačima za blagom, i videli Skokove, niz malih vodopada – dodaje Živković.

U okviru kampa održan je i 1. Festival tradicionalne hrane na kome su učestvovali i meštani, osoblje seoske škole, kao i Udruženje “Staratelj”. U okviru Festivala održan je i turnir u šahu, kao i izložba lužničkih rukotvorina.

Postavljeni su i ciljevi za sledeću godinu, a to je organizovanje još jednog omladinskog kampa, ali i prvog naučno-istraživačkog kampa za učenike osnovnih škola, pre svega onih iz socijalno ugroženih porodica.

Prvi ovogodišnji omladinski kamp organizovala su udruženja "Pirot E Publika" i "Pogled sa juga" iz Babušnice i Osnovna škola "Dobrinka Bogdanović" iz Strelca, a početak kampa je ujedno bio i 5. rođendan Udruženja “Pirot E Publika” koji je proslavljen otvaranjem izložbe fotografija sa kampova na Staroj planini.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Kamperi u Babušnici pomagali meštanima

Izvor: juGmedia, 01.Jul.2015

BABUŠNICA – Prvi omladinski kamp “Pogled s juga” održan je u selu Strelac u babušničkoj opštini, gde je 30 učesnika iz Srbije uživalo u bogatim znamenitostima i pomagalo meštanima...Oni su krečili Domu učenika za decu iz socijalno ugroženih porodica, ofarbali drvenariju, uredili dvorište i igralište i...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.