Izvor: JUGpress.com, 17.Maj.2019, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ogromno interesovanje nadarenih učenika za specijalizovana odeljenja i škole

BEOGRAD

Prijavljivanje za prijemni ispit koje će polagati učenici nadareni za prirodne nauke, jezike, informatiku i umetnost, završeno je danas, a na jedno mesto u proseku su konkurisala dva učenika.

Najveća konkurencija biće među učenicima koji žele da upišu novi gimnazijski smer hemije i biologije, gde je na 100 mesta konkurisalo 328 učenika. Oni će prijemni polagati 1. juna, kažu u Ministarstvu prosvete.

Istog dana polaže i 535 matematičara, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << se bore za 260 mesta.

Najveći broj prijava podneli su učenici sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Od 2.495, koliko ih se prijavilo, specijalizovano odeljenje moći će da upiše 1.160.

Prijemni ispit za njih je zakazan za 2. jun, kada polažu i oni koji vole fiziku. Za 60 mesta, kolika je kvota za upis nadarenih za tu nauku, konkuriše 114 učenika.

Prijemni u filološkim gimnazijama i filološkim odeljenjima je 1. i 2. juna, kada će za 504 mesta polagati 662 učenika.

Crtanje, slikanje i vajanje za upis u likovne škole polagaće 965 učenika, a moći će da se upiše 708. Oni prijemni polažu 31. maja, 1. i 2. juna. Tada na ispit izlazi i 1.130 učenika koji su konkurisali za 1.014 mesta u srednjim muzičkim školama.

Baletske škole će proveravati znanje klasičnog baleta, moderne i narodne igre od 2. do 4. juna. U konkurenciji za 90 mesta, biće 115 učenika.

Prijemni ispiti za odeljenja u školama u kojima se deo nastave odvija na stranom jeziku zakazani su za 25. i 26. maj. Interesovanje za upis na 540 mesta, pokazalo je 805 učenika.

Konačni rezultati prijemnih ispita biće objavljeni u petak, 7. maja, nakon čega svi učenici osmog razreda polažu završni ispit, odnosno test iz srpskog (maternjeg) jezika, u ponedeljak 17. juna.

Završni test iz matematike je 18. juna, a kombinovani test u sredu, 19. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita je u četvrtak, 27. juna.

Kalendar aktivnosti za sprovođenje završnog ispita za školsku 2018/2019. i upisa učenika u srednju školu za školsku 2019/2020. godinu nalazi se na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – http://www.mpn.gov.rs/upis-ucenika-u-srednju-skolu-2019-20/

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.