Gradjani Niša se ne osećaju dovojno bezbedno

Izvor: JUGpress.com, 09.Nov.2017, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradjani Niša se ne osećaju dovojno bezbedno

NIŠ

Građani Niša ne osećaju se dovoljno bezbedno u svom gradu.

U Nišu više od 4.000 ljudi poseduje vatreno oružje, i to dva ili više komada, dok samo  šestoro njih ima dozvolu za njegovo nošenje.

Nišlije poseduju i više od 8.000 komada lovačkog oružja.

Ratna prošlost, tradicija i kriminal glavni su razlozi rasprostranjenosti vatrenog oružja u Nišu – čulo se danas u Media reform centru u Nišu gde su prezentovani podaci do kojih je došao >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Centar za istraživanje javnih politikai iz Beograda,  na panel-diskusiji „Ljudska bezbednost i vatreno oružje: Uključivanje problema oružja u strateški okvir grada Niša“.

Pri tome nije identično stanje u svim delovima grada.

“Opština Palilula, prema stavovima naših sagovornika,  pokazala se kao najnebezbednija u Nišu zbog nepostojanja policijske stanice u Paliluli”, “, kaže Filip Stojanović iz Centra za istraživanje javnih politika.

“Građani Niša bezbednost poistovećuju sa sigurnošču, mada je bezbednost mnogo širi pojam . Kada govorimo o upotrebi vatrenog oružja određene stvari nisu prepoznate, kao što je recimo nekontrolisano korišćenje nelegalnog oružja, kao I sam postupak legalizacije, koji nije dovoljno objašnjen “ kaže Maja Kamenov iz Centra za razvoj civilnih resursa.

U Nišu je u toku izrada teksta nove strategije bezbednosti i pratećeg akcionog plana, a potreba za smanjenjem rasprostranjenosti ilegalnog i broja zlupotrebe legalnog oružja nalaže da se to uvrsti u novi tekst strategije, kao I da se i predvide konkretne mere u akcionom planu.

Kod građana osećaj besperspektivnosti stvaraju određeni  bezbednosni problemi , pre svega zbog ekonomske (ne)bezbednosti i nezaposlenosti, ali I lična  nebezbednosti koja se manifestuje kroz fizičko i vršnjačko nasilje, maloletničku delinkvenciju i organizovano prosjačenje koja je naročito rasprostranjena kod romske populacije. S tim u vezi iznet je podatak da je više od 60 posto momaka prisustvovalo tuči, dok je svaka četvrta devojka bila svedok fizičkog nasilja.  Treći segment je I zdravstvena nebezbednosti,  zbog  rasprostranjenost narkomanije, alkoholizma i polno prenosivih bolesti. Učesnici ističu da narkomanija I alkoholizam povećavaju verovatnoću za nasilje, šverc oružja I vršenje drugih krivičnih dela, objašnjava Filip Stojanović.

Tokom kampanje koja je sprovedena u poslednje tri godine Policijska uprava u Nišu prikupila je 159 komada oružja. Na novou Srbije taj broj je preko 10.000 komada.

Istraživanje u Nišu sprovedeno je u okviru projekta ,,Građani na straži: Učešće javnosti i lokalizacija reforme sektora bezbednosti”  koji Centar za istraživanje javnih politika sprovodi uz podršku Odeljenja za demokratizaciju pri Misiji OEBS-a u Srbiji. Oslanja se na dugogodišnja terenska istraživanja uticaja vatrenog i malokalibarskog oružja na ljudsku bezbednost. Ta istraživanja pokazuju da važeći zakoni iz ovih oblasti kao I primena  rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbednost – u Srbiji (2017-2020), ne mogu imati  uspešnu primenu ukoliko nisu podržani sa lokalnog nivoa.

Razgovor u Nišu organizovao je Centar za istraživanje javnih politika u saradnji sa Centrom za razvoj civilnih resursa iz Niša.

Pored Niša projekat je sproveden u Zemunu I Mladenovcu.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.