Ekološki aktivisti nezadovoljni razgovorom sa premijerkom

Izvor: JužneVesti.com, 02.Jun.2020, 19:21

Ekološki aktivisti nezadovoljni razgovorom sa premijerkom

Čisto gubljenje vremena - tim rečima opisuje aktivista pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović sastanak sa premijerkom Anom Brnabić koji je danas održan u Vladi Srbije. Dok on kaže da se od 13. juna i zakazanog protesta u Beogradu prekida dalja komunikacija sa nadležnima do ispunjenja zahteva, iz Vlade Srbije se još ne oglašavaju.

Sastanku sa premijerkom i njenim saradnicima, pored Jovanovića prisustvovao je i dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Ratko Ristić, a njih dvojica su, po rečima Jovanovića, uzalud premijerki ukazivali na sve loše strane igradnje mini-hidroelektrana.

Ne postoji nikakav pomak, jedno veliko ništa. Detaljno smo obrazložili svu pogubnost i besmisao gradnje mini-hidroelektrana, ukazali na sve prekršene zakone. Sa druge strane oni nisu dali konkretne odgovore, a premijerka je uporno pominjala primer Norveške kao zemlje gde se grade MHE. Mi živimo u Srbiji, ne Norveškoj - kaže Jovanović.

Premijerka nije imala jasan odgovor, priča Jovanović, i na pitanje zašto se ne usvaja Zakon o zabrani gradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima. Njegovo usvajanje je najavio Vučić prošle godine. Nije bilo odgovora i na pitanje zašto se ne vade cevi iz Rakitske reke, a prema njihovim saznanjima građevinska dozvola za tamošnju mini-hidroelektranu je poništena.

Prošle nedelje su nas zvali iz Ministarstva građevinarstva, rekli su nam usmeno da je poništena građevinska dozvola za MHE u Rakiti. Premijerka ne zna ništa o tome. Iako su rekli da će u ponedeljak, 1. juna biti dostavljeno svim stranama, nismo ništa dobili, a sada se ne javljaju na telefon - kaže Ćuta.

Jovanović dodaje da je ovo poslednji sastanak bez prisustva medija i da se od 13. juna prekida svaka komunikacija sa nadležnima dok se ne ispune zahtevi.

Ono što je obećano na sastanku iz septembra, ništa nije ispunjeno. Samo prebacuju odgovornost. Dok se ne ispuni sve što je obećano, sve što stoji u zakonima i u rešenjima, prekidamo komunikaciju - kaže Jovanović.

On kaže da će zbog nereagovanja države zakone, ubuduće sprovoditi građani koji su ugroženi i narod koji živi pored ugroženih reka.

Iz Vlade Srbije i premijerkinog kabineta zasada se nisu oglasili nakon sastanka.

Podsetimo, predstavnici pokreta Odbranimo reke Stare planine pozvani su na sastanak nakon što su premijerku je presreli u šetnji Pirotom proteklog vikenda.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.