Izvor: Luftika.rs, 02.Jun.2020, 09:17

Aleksandar Jovanović Ćuta, čovek pred kojim je premijerka zaćutala

Aleksandar Jovanović Ćuta je aktivista i predstavnik pokreta Odbranimo reke Stare Planine. Već dugo, on i ostali članovi tog pokreta, kao i meštani Stare Planine vode borbu protiv izgradnje malih hidroelektrana.
Ćuta je pre dva dana na ulicama Pirota „presreo“ premijerku Anu Brnabić kako bi zatražio sastanak sa njom u nadi da će se pronaći rešenje za problem malih hidroelektrana. Brnabić je prihvatila njegov poziv na razgovor i on će biti održan dana.
– Tražimo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << se ispuni ono što je obećano na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem 29. septembra, jer ništa od onoga što je tada dogovoreno, nije urađeno – kaže za Nova.rs Aleksandar Jovanović Ćuta.
Jovanović navodi da će od premijerke zahtevati da se organizuje jedan veliki sastanak, koji će direktno prenositi javni servis, na kom će predstavnici vlade i nadležnih ministarstava jasno reći kada će ispuniti sve ono što je obećano u ovoj oblasti.
Podseća da je 29. septembra na sastanku kod predsednika Vučića dogovoreno da se u potpunosti iz zaštićenih područja brišu male hidroelektrane, da se uklone cevi iz Rakite, kao i da se formira mešovita komisije, sastavljena od predstavnika pokreta Odbranimo reke Stare planine i Vlade, koja će ustanoviti zakonitost svih izdatih dozvola i uporediti ih sa MHE koje rade i onim predmetima koji su u postupku za dobijanje dozvole.
– O ovoj temi su se izjasnili svi, od Evropskog parlamenta, koji je doneo rezoluciju o Staroj Planini, Evropska komisija, domaćih institucija, kao što su Srpska akademija nauka i umetnosti i Inženjerska komora. Za ove tri godine sproveli smo javnu raspravu i svako je, od čobanina do akademika, rekao šta misli. Napisane su desetine studija. Jedino je na vlasti da odluči da li će da sprovede ono što je obećala, odnosno da odluči da li želi da ova zemlja ima vode ili ne – objašnjava Jovanović.
Njihova ideja je, kako dodaje, da se predstavnici nadležnih ministarstava javno obavežu u kom roku će ispuniti sve ono što je više puta dogovoreno.
– Dogovor je bio da tamo gde je prekršen zakon dođe do momentalnog prekida rada i obustave grade. Kada je to dogovoreno 29. septembra kod predsednika Vučića, tu je bio i ministar energetike Aleksandar Antić, zamenica ministarke građevine, kao i direktor Srbijavoda Goran Puzović. I ništa nije od tada urađeno – ističe.
Prema njegovim rečima, od tada su nastavljeni radovi na desetak mesta gde je planirana izgradnja MHE.
– Mi nemamo šta više da razgovaramo i to ćemo preneti premijerki, samo hoćemo odgovor kad će ono što je dogovoreno biti ispunjeno – poručuje Jovanović.
Na pitanje da li će dati neki rok nadležnim u kom treba da ispune taj njihov zahtev, odgovara da su svi rokovi odavno istekli.
– Ukoliko se ne ispuni sve, prekinućemo svaku komunikaciju sa svim državnim instutcijama i organima i proglasiti ekološku samostalanost za prostor Stare planine. Ako organi koji su zaduženi za sprovođenje zakone to ne čine, učiniće to ljudi koji žive na ovom prostoru, jer su kao građani obavezni da ga poštuju – naglašava.
Komentarišući da je to preuzimanje zakona u svoje ruke, Jovanović ističe da su oni to već radili na Staroj Planini kada su branili reke od investitora.
– Želimo da se ovo reši jednom za sva vremena, nema više rasprava. Na javnom skupu da nam kažu kad će šta biti urađeno, da narod sve vidi, a ne da se kriju iza saopštenja – naglašava.
Podseća da već godinu i po dana dogovorene izmene Zakona o zaštiti prirode čekaju da uđu u skupštinsku proceduru.
Govoreći o mnogobrojnim propustima nadležnih Jovanović navodi i primer Babušnice kada je prošle godine za jedan dan katastar upisao investitora MHE kao vlasnika na 17 parcela, jer mu je to bilo potrebno da bi sproveo cevovod i to sve bez znanja pojedinih vlasnika tih parcela.
– Zamislite, probudite se jedno jutro i u katastru više niste vlasnik svoje imovine. Tužili smo katastar i oni su to ekspresno promenili – ističe Jovanović.
Najavljuje da će pokret “Odbranimo reke Stare planine” 13. juna zajedno sa još nekoliko ekoloških organizacija organizovati skup pred Vladom Srbije pod nazivom “Naše reke, naše šume, naš vazduh”.
Da podsetimo, ovaj pokret je već nekoliko puta organizovao proteste u Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije, kojima ukazuju na problem izgradnje MHE, koju prati devastacija planinskih reka i ugrožavanja života čitavih sela, ne samo na Staroj planini, već i u drugim delovima zemlje.
Svakako su najviše pažnje javnosti privukla dešavanja u selima Rakita i Topli Do, gde su meštani bili spremni svojim telima da štite reke i da se suprotstave nastavku gradnje elektrana.
Bilo je i više sukoba lokalnog stanovništva sa privatnim obezbeđenjem investitora, ali u većini slučajeva meštani su uspevali da bar privremeno zaustave gradnju.
Firme kuma Aleksandra Vučića dobile od EPS još 2,3 miliona evra za struju iz MHE

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijerka pozvala članove "Odbranimo reke Stare planine" na sastanak

Izvor: JužneVesti.com, 02.Jun.2020

Nakon što su je presreli u šetnji Pirotom proteklog vikenda, premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je predstavnike pokreta Odbranimo reke Stare planine u Vladu Srbije na sastanak...Kako piše na zvaničnom sajtu pokreta, sastanak je zakazan za danas u 16 sati, u zgradi Vlade u Nemanjinoj...Delegaciju...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.