Albanski sveštenici otimaju hramove SPC na Kosovu i Metohiji! (VIDEO)

Izvor: KMnovine.com, 29.Nov.2023, 21:50

Albanski sveštenici otimaju hramove SPC na Kosovu i Metohiji! (VIDEO)

Albanski sveštenici otimaju hramove SPC na Kosovu i Metohiji ! (VIDEO)
Nikola Džufka, albanski građanin koji se predstavlja kao pravoslavni sveštenik tamošnje Crkve, objavio je da je služio prvu Liturgiju na albanskom jeziku u srpskoj crkvi!


   
Ispred crkve Sv. arhangela Mihaila u Rakinici
   



"Braćo i sestre Albanci,

Danas 28.11.2023. prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << put u istoriji Kosova (Dardanija), održana je Prva pravoslavna liturgija na albanskom jeziku u Opštini Podujevo, selo Rakinica, u crkvi Svetog Mihaila!

Ovom istorijskom događaju prisustvovali su predstavnici Opštine, predstavnici Konzervativne stranke, predstavnici različitih verskih uverenja itd.," napisao je Džufka na svom Fejsbuk nalogu.



   
Najgrublje skrnavljenje srpske svetinje!
   

Teško se može dati odgovor na to kako su crkve na Kosovu i Metohiji albanske ako u njima služe Albanci po prvi put u istoriji?



Džufka je bez uzdržanja objavio i otvoreno kriminalan potez legalizacije otimanja hrama koji pripada Srpskoj pravoslavnoj Crkvi!

"Od danas će ova crkva sa starim imenom koju su ustanovili Srbi "Sv. Mihailo", odlukom Albanske narodne crkve biti preimenovana u "Kiša Imzot Fan Noli"!
 
Ovaj istorijski datum današnjice treba pamtiti mnogo vekova, jer je danas na Kosovu osnovana Fan Noli Albanska narodna crkva u opštini Podujevo.
 
Crkva stara 500 godina pod nazivom "Fan Noli" od danas prolazi u nadležnost Albanske narodne pravoslavne crkve "Sv. Kozma" Elbasan" naveo je on.




Ovo predstavlja najgrublje otimanje imovine SPC i brutalno kršenje svih civilizacijskih normi! Na ovaj način se nisu ponašali ni nemački nacisti a kamoli u sredini koju kontrolišu Amerikanci u čijoj zemlji je pravo na imovinu iznad svih ostalih prava! Dodatno, "pravne odnose" na KiM reguliše najveća pravna misija Evropske unije EULEKS. Kako možemo da vidimo sada, sve ove "demokratske" zemlje ponašaju se kao najgori kriminalci kakvih ni primitivne zajednice nisu srele.

Inače, Nikola Džufka je lažni sveštenik ine pripada ni jednoj pomesnoj pravoslavnoj Crkvi! Svoje "službe" vrši u podrumu svoje kuće koji je preuredio nalik pravoslavnom hramu za koj inesuvislo navodi da pripada "paleohrišćanskoj katakombnoj crkvi“."

Srpsku pravoslavnu Crkvu Džufka je u nekoliko navrata nazvao "sektom" i "demonskom".




Snimak skrnavljenja crkve



Što se tiče crkve posvećene Svetom arhanđelu Mihailu, koja se nalazi u selu Rakinica, reč je o crkvi u selu koje je bilo naseljeno Srbima sve do perioda nakon srpsko-turskog rata 1878. godine. Albanci koj idanas žive u tom selu, nasledili su za tu crkvu albanizoavani naziv „Kiša Lazarit“ odnosno - "Lazareva crkva". ovo dolazi odatle što je, po predanju, nakon Kosovskog boja u njoj zanoćilo telo srpskog kneza Lazara kada je prenošeno iz Prištine u manastir Ravanicu. Poslednja obnova crkve obavljena je 1936. godine. U selu se nalaze i ostaci starog srpskog groblja.





* * *




Zbog cenzure i blokiranja svih medija i alternativnih pogleda, pratite naš Telegram kanal



KM novine su jedini nezavisni srpski medij sa Kosova i Metohije koji se oslanja isključivo na podršku svojih čitalaca zbog čega je naš dalji rad ozbiljno ugrožen 


Pomozite nam da opstanemo i unapredimo izveštavanje 








 




Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram




Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2023 ::    Hvala na interesovanju




Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.