Slavilo se tri dana

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2018, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavilo se tri dana

Širom Švajcarske naši su zemljaci proteklog vikenda slavili slavu Svetog Jovana Krstitelja. Među njima i familije Jovanović, Pejić i Cvijetinović iz Ciriha, Lazarević iz Vintertura, Petrović iz Tobela kod Vila, Pavlović iz Vidnaua, Pajić iz St. Margretena, Ilić iz Roršaha i još puno njih.

Naš dopisnik je obišao familiju Stojnić iz Herbruka, koja je takođe slavila Jovandan.

- Danas smo familijarno rano otišli u crkvu da osveštamo slavski kolač, a potom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << smo se vratili kući kako bismo dočekali i ugostili naše goste. A imali smo ih 70 iz Švajcarske, Nemačke i Austrije - kaže za "Vesti" Miroslav Stojnić iz Herbruka.

- I ovde, mada daleko od zavičaja, ispoštujemo kako dolikuje naše stare običaje. Uoči slave se peče pečenica, dolaze nam najbolji prijatelji, kolege i komšije, malo zamezimo, popijemo i zapevamo. Sutradan imamo "lice slave" gde nam dolaze kumovi, najvažniji gosti, sveštenik koji dolazi tačno u podne i do pola jedan se obavi verski obred. I ja od tada pa sve do ponoći ne sedim nikako, žrtvujem sebe i služim bogu i narodu. U ponoć čitam zadnju molitvu i gasimo sveću i tada smem i ja da sednem i ostanemo do zore uz pesmu - kaže domaćin Stojnić.

Onda sledi drugi dan slave koji se zove Pojtarce, tada nam dolaze naši gosti što nisu mogli prvi dan doći iz različitih razloga, isto se pali sveća koja gori ceo dan. E, onda imamo i treći dan koji se zove Zajtarce i dolaze nam gosti koji su bili onemogućeni da dođu prva dva dana, opet u ponoć se čita molitva, gasimo sveću i tada se završava slava - dodaje Stojnić.
Pogledaj vesti o: Jovana Pajić

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.