Izvor: JUGpress.com, 19.Jan.2021, 22:49

Na Vlasinskom jezeru najbrža do krsta Jovana Janković, bio i Tončev

VLASINSKO JEZERO

Tradicionalno plivanje na Bogojavljenje održano je danas, po peti put, na Vlasinskom jezeru.

Organizatori su opština Surdulica, Sportski savez Surdulica, Karate kluba ,,Tanden” iz Surdulice uz blagoslov vladike vranjskog Pahomija.

Prema usaglašenom scenariju, i uz poštovanje svih epidemioloških mera zaštite, sve je počelo održanom Liturgijom u crkvi Svetog Ilije na Vlasina Ridu, nakon čega je usledilo dobro poznato i svima omiljeno plivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << na jezeru. Veruje se da će osobu koja dohvati krst sreća pratiti tokom cele godine i to je ovoga puta Jovana Janković.

Hrabre plivače bodrio je i ministar u Vladi Republike Srbije Novica Tončev.

„Izuzetno volim i poštujem tradiciju i običaje jer su oni deo našeg velikog kulturološkog nasleđa, pravo srpsko bogatstvo. Ova aktivnost me raduje jer, bez obzira na neadekvatne vremenske uslove, ljudi sa osmehom na licu i verom u sebe uskaču u ledenu vodu i plivaju, bore se. To je zaista test i fizičke i psihičke spremnosti i odlučnosti. Posebno mi se dopada jer to pokazuje da kada verujete u nešto i uporni ste nema prepreka za dostizanje cilja. Ove godine plivanje ima i humanitaran karakter jer deo sredstava koja su prikupljena danas biće usmerena za oslikavanje crkve u Surdulici.“ – izjavio je ministar Tončev.

Vlasinsko jezero je najviša destinacija na kojoj se održava plivanje za časni krst, jer se jezero nalazi na preko 1.200 metara nadmorske visine.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Jovana Janković

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.