Vulin: Ne pravimo granicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2012, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Ne pravimo granicu

BEOGRAD -

Sredinom decembra na severu Kosova i Metohije, na Jarinju, počeće realizacija pilot projekta o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, najavio u izjavi za Danas direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

S druge strane, Srbi sa severa poručuju da će se svim demokratskim sredstvima boriti protiv primene briselskih sporazuma, kao i da će, umesto zvaničnih prelaza, koristiti "alternativne pravce".

Time >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se, kako upozorava Danas, javlja opasnost da na kosovskom severu ponovo dođe i do nemira i do opstrukcije dogovora koje su postigli Beograd i Priština uz posredovanje Evropske unije.

Prema najavi Vulina, Srbija će insistirati da na administrativnim prelazima Euleks, kao garant statusne neutralnosti, ima izvršnu funkciju i da tamo "ne budu carinici, već poreznici".

"Neće biti postavljeni carinici već poreznici, jer carinici su na granici, a poreznici na administrativnoj liniji, dok će Misija EU predstavljati garant statusne neutralnosti", objasnio je Vulin i naglasio da "mi sigurno nećemo da pravimo granicu".

On smatra da se najveća pretnja po sporazum o IBM odnosi na mogućnost uskraćivanja mandata Euleksu.

Za nas bi bila nepremostiva prepreka kada Euleksu ne bi bio produžen mandat na Kosovu, naglasio je Vulin.

On napominje da "predviđeni oficiri za vezu neće imati diplomatski status", već da je reč o "tehničkim licima".

Njihov zadatak će se svoditi na obezbeđivanje komunikacije između dva pregovaračka tima u vezi s dogovorima koji budu postignuti, rekao je Vulin, odnosno biće zaduženi za operativnu i tehničku saradnju bez ikakvih prejudiciranja.

Njihovo sedište će biti u Briselu ili će raditi u sastavu misija EU. Zalažemo se da to bude ostvareno što pre, jer hoćemo da problemi budu rešavani bez odlaganja, zaključio je Vulin.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.