Zajedničko upravljanje na Jarinju i Merdaru

Izvor: RTS, 12.Nov.2012, 02:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajedničko upravljanje na Jarinju i Merdaru

Na osnovu sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, prvo na Jarinju i Merdaru biće sprovedena dva pilot projekta. Formiranje prelaza neće ličiti na granicu niti je namera da se zarad bilo kakvih interesa prave granice prema Kosovu, nego će to biti kontrolni punkt, kaže Dejan Pavićević.

Šef beogradskog tima za dijalog sa Prištinom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dejan Pavićević izjavio je da će na prelazima Jarinje na severnom Kosovu i Merdare kod Kuršumlije biti sprovedena dva pilot-projekta na osnovu sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

"Formiranje prelaza neće ličiti na granicu niti je namera da se zarad bilo kakvih interesa prave granice prema Kosovu, nego će to biti kontrolni punkt koji će omogućiti u prvom redu nama da uspostavimo jasnu kontrolu kako bi se lakše borili protiv kriminala i drugih stvari", rekao je Pavićević agenciji Beta.

Sprovođenje pilot-projekata najavljeno je na sastanku premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija u Briselu.

Pavićević je naveo da je sporazum o integrisanom upravljanju prelazima dogovoren i da takav kakav je mora biti i primenjen.

"Nažalost, drugu opciju nemamo. Smatram da se može naći pozitivan aspekt u svemu", rekao je Pavićević.

Upitan da li će primena sporazuma biti moguća na severu Kosova, gde se Srbi tome oštro protive, Pavićević je odgovorio da potpuno razume i saoseća sa Srbima sa severa Kosova.

"Znam da je za njih to jako teško i mi ćemo sa njima razgovarati i pokušaćemo da im objasnimo celu situaciju. Nadamo se da ćemo naići na razumevanje i pozitivan stav o tome, jer ovo nije upereno protiv njih, niti je namera da se zarad bilo kakvih interesa prave granice prema Kosovu", rekao je Pavićević.

Pavićević je naveo da će Euleks imati izvršnu ulogu na svim administrativnim prelazima na kojima će biti primenjivan koncept zajedničkog upravljanja.

"Euleks će biti taj koji će u skladu sa svojim izvršnim ovlašćenjima obavljati kontrolu putnika i robe, jer Beograd od početka insistira na izvršnoj ulozi Euleksa", rekao je Pavićević.

Šef beogradskog tima za dijalog sa Prištinom najavio je i nastavak razgovora o tehničkom funkcionisanju i istakao da Beograd nastavlja da insistira da Euleks ima izvršnu funkciju na prelazima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Usaglašavanje tehničkih detalja

Izvor: RTS, 12.Nov.2012

Šef pregovaračkog tima Beograda Dejan Pavićević kaže da će se ove nedelje u Briselu razgovarati prvenstveno o tehničkom protokolu o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima. Najbitnije je dogovoriti da Euleks ima izvršni mandat na prelazima, rekao Pavićević za RTS...Ove nedelje počinje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.