Prelazi podelili Srbe sa severa

Izvor: Press, 12.Nov.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prelazi podelili Srbe sa severa

Dva viđenja - Dok jedni poručuju da neće prihvatiti pilot-projekat na Jarinju i Merdaru, drugi tvrde da nema razloga za zabrinutost

Dok pojedini predstavnici Srba sa severa Kosova poručuju da neće prihvatiti integrisano upravljanje prelazima, najavljujući blokade i sprečavanje da prelazi postanu funkcionalni, šef pregovaračkog tima Beograda Dejan Pavićević i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin tvrde da nema razloga za brigu, jer će prisustvo Euleksa >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << na prelazima biti garant neutralnosti.

Vulin je, najavljujući pilot-projekat na prelazima, naglasio da na njima neće biti carinici već poreznici. O detaljima budućeg funkcionisanja integrisanih prelaza ove nedelje će u Briselu pregovarati Dejan Pavićević, koji ističe da je najbitnije da se postigne dogovor o ulozi i mandatu Euleksa i o podeli prihoda.

Aktivna uloga Euleksa

- Ako to bude uspelo da se dogovori u pravcu u kojem želimo, onda će Euleks zaista biti jedini koji će imati aktivnu ulogu, dok će predstavnici Prištine zaista da se bave opservacijom i nekim asistencijama. Druga stvar koju treba rešiti je podela prihoda - smatra Pavićević.

Ovakav dogovor podržava i predsednik Okružnog odbora SNS-a za sever KiM Bojana Jakovljevića, koji je rekao da je sporazum prihvatljiv ukoliko je tačno sve što je objavljeno u vezi sa integrisanim prelazima.

S druge strane, protiv ovog dogovora izjasnio se predsednik Srpskog nacionalnog veća Milan Ivanović, koji ističe da će Srbi sa severa iskoristi sva demokratska sredstva kako bi prelazi postali nefunkcionalni.

Bivši državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović ocenio je da će pilot-projekat na Jarinju uznemiriti Srbe.

Šta sadrži pilot-projekat*

- Dva punkta kod Jarinja i Merdara**

- Na prelazima će biti postavljeni kontejneri

- Lokacija zavisi od terena, moguće je da će se ići u „dubinu teritorije"

- Prelaze će kontrolisati mešovite grupe Srba i Albanaca, kao i Euleks

- Na svakom punktu biće predstavnici policijske uprave, a ne granične policije

- Prisutne i sanitarna i veterinarska kontrola

- Predstavnici mešovite poreske uprave koji će kontrolisati robu koja ulazi i izlazi iz Srbije na Kosovo i obrnuto, kao i onu koja je u tranzitu

- Početkom decembra početak funkcionisanja

* Šef pregovaračkog tima Dejan Pavićević objasnio je za Press gde će biti i kako će funkcionisani integrisani prelazi

** Kosovska predsednica Atifete Jahjaga objavila je da će integisano upravljanje biti sprovedeno na četiri prelaza


- Ova odluka izazvaće ozbiljne probleme, posebno zbog Jarinja. Moguće su nove blokade, barikade, plašim se da uz to ne bude i nereda ili nekih sukoba - navodi Ivanović.

On dodaje da se ova, kao i prethodna vlada, oslanja na podatke koje dobija iz stranačkih filijala što, kako ističe, nije realno stanje.

Samardžić: Granica!

Protiv integrisanih prelaza je i bivši minitsar, sada poslanik DSS-a Slobodan Samardžić, koji tvrdi da je u toku ubrzani proces uspostavljanja čvrste granice između Srbije i Kosova. Takođe, dodao je i da će se primenom sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima ispoštovati teritorijalni integritet Kosova.

A na „terenu" se uoči razgovora o interisanim prelazima situacija zaoštrava. Tako je u nedelju uveče ispred zgrade koja se nalazi na periferiji Kosovske Mitrovice, na putu za multietničko selo Suvi Do, bačena bomba. U zgradi živi pedesetak srpskih porodica, a na sreću niko od građana nije povređen. U poslednjih nekoliko meseci bombaški napadi su sve učestaliji - početkom septembra bačena je eksplozivna naprava u blizini studentskog doma u severnom delu Mitrovice, dok je mesec dana ranije bomba bačena na srpski restoran „Tiha noć".
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Merdare,   Eulex

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Prelazi ka Kosovu neće biti granica

Izvor: Beta, 13.Nov.2012, 12:51

BEOGRAD, 13. novembra 2012. (Beta) - Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije za tehničke pregovore sa Prištinom Dejan Pavićević negirao je u utorak tvrdnje da će uspostavljanje integrisane kontrole prelaza sa .

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.