Kosovo: Nemiri u decembru?

Izvor: S media, 11.Nov.2012, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Nemiri u decembru?

Sredinom decembra na severu Kosova i Metohije, na Jarinju, počeće realizacija pilot projekta o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, najavljuje direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, dok Srbi sa severa poručuju da će se svim demokratskim sredstvima boriti protiv primene briselskih sporazuma, te da će umesto zvaničnih prelaza koristiti „alternativne pravce“.

Time se javlja opasnost da na kosovskom severu ponovo dođe i do nemira i do opstrukcije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dogovora koje su postigli Beograd i Priština uz posredovanje Evropske unije.

Srbija će insistirati, naglašava Aleksandar Vulin, da na administrativnim prelazima Euleks, kao garant statusne neutralnosti, ima izvršnu funkciju i da tamo „ne budu carinici, već poreznici“.

Na pitanje Danasa kako komentariše izjavu bivšeg ministra za KiM Gorana Bogdanovića da je „iluzorno očekivati da će samo Euleks biti prisutan na prelazima“, Vulin navodi da „Bogdanović odlično zna šta je prethodna vlada potpisala, a mi sigurno nećemo da pravimo granicu“.

Marko Jakšić, poslanik Demokratske stranke Srbije sa severa Kosova, u pokretanju pilot-projekata na administrativnim prelazima ne vidi ništa dobro za Srbe.

„Sopstvena država nam je zabola nož u leđa. Krenuli su da prave granicu između centralne Srbije i KiM, a da se ne bismo bunili, dogovorili su se sa Euleksom i Prištinom da je bolje da srpska Žandarmerija hapsi naše sinove, da se gnev ne bi izlivao na EU i Kfor“, kaže Jakšić, ocenjujući da nova vlast nastavlja politiku stare, da je „sve isto, samo Borisa nema“.

(S media/Danas, Foto: Beta)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.