Stefanović: Predlog za Jarinje i Brnjak

Izvor: Politika, 17.Sep.2011, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Predlog za Jarinje i Brnjak

Pitanje prihoda od carine za Prištinu i nije toliko značajno, koliko simbolika na ova dva ostrva iluzije, kaže šef pregovaračkog tima Srbije

Kosovska Mitrovica – Jednostrana akcija Prištine uz pomoć Euleksa i Kfora zloupotrebila je dogovor postignut 2. septembra u Briselu, koji se nije doticao administrativnih prelaza, a Hašim Tači je s delom međunarodne zajednice primenio dogovor onako kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njemu odgovaralo.

Beograd je Evropskoj uniji dostavio predlog za rešenje problema na prelazima Brnjak i Jarinje kojim se predviđa da kosovska policija i carinici ne budu na tim prelazima, a predlogom se traži da to pitanje bude predmet sledeće runde pregovora.

Ovo je u kratkom razgovoru za „Politiku“ kazao Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom, naglasivši da će u sledećoj rundi razgovora u Briselu, 28. septembra, Beograd izaći s temom Jarinja i Brnjaka „ako to Priština bude prihvatila“, s tim što o tom problemu ne mora da se razgovara u Briselu, već, kako je kazao, Stefanović, bilo gde i bilo u koje vreme:

„Dogovor u Briselu a tiče se pečata ima samo tri rečenice i odnosi se na pečat i prateću dokumentaciju, a o prelazima nismo razgovarali, jer Priština to nije htela. Očigledno je da su naumili da urade ono što su i uradili 16. septembra, a potreba vlasti u Prištini je, sada je već jasno, da kroz disfunkcionalno prisustvo uspostavi suverenitet. Pitanje prihoda za njih i nije toliko značajno, koliko simbolika na ova dva ostrva iluzije“, kazao je Stefanović za naš list, prilikom boravka u Leposaviću, pošto je preksinoć stigao na teritoriju Kosova i Metohije, gde je prvo razgovarao sa Srbima na barikadama u Donjem Jarinju.

Stefanović je posebno naglasio da je tekst dogovora o pečatu i pratećoj dokumentaciji, koji su statusno neutralni, poslat svim redakcijama u Beogradu, kako ne bi dolazilo, kao što se i videlo u protekla dva dana, da predstavnici opozicije iz Beograda i pojedini stranački lideri „pogrešno tumače“ dogovor iz Brisela, što sve ide samo naruku Hašimu Tačiju.

Šef pregovaračkog tima se takođe osvrnuo i na drastično kršenje Plana u šest tačaka Ban Ki Muna iz 2008. godine kojim je definisano pitanje nadležnosti i uloge međunarodnih faktora na severu, a gde se, između ostalog, kaže da u skladu s Rezolucijom 1244 SB na administrativnim prelazima 1 i 31 treba da budu međunarodni carinici:

„Beograd se nikada neće pomiriti s jednostranim potezom Prištine kojima je pripomogao deo međunarodne zajednice, a ono što tražimo je da se poštuje dogovor iz Brisela, ali i Plan u šest tačaka gde je jasno naglašeno da zbog specifičnosti terena na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje može da bude samo međunarodno prisustvo. Na ova dva prelaza nikada nije bilo albanskih carinika jer je su tamo bili carinici Euleksa. Tači je mislio i misli da će Srbi na kraju prihvatiti ovaj sistem kao što je zaživeo kosovski sistem južno od Ibra, ali srpski narod je odlučan i istrajan u svojim zahtevima, i neće udovoljiti ni Prištini ni delu međunarodne zajednice“, kazao je Stefanović, naglašavajući da mirni protesti Srba na severu Kosova ne predstavljaju antialbanski protest, već protest protiv institucija Kosova, naglašavajući da Beograd ima rešenje za ovaj problem i da iz ove situacije „moramo da izađemo“.

Šef pregovaračkog tima Beograda, koji je početkom avgusta postigao dogovor s Erhardom Bilerom o pređašnjim komandantom Kfora za Kosmet, o stabilizaciji situacije na severu Kosova, u dogovoru koji je važio do 15. septembra istakao je da „Srbe na Kosmetu mnogi lažu decenijama“, ali Beograd ima dugoročni plan da se novonastala kriza reši.

Stefanović je apelovao na jedinstvo i mir rekavši da Beograd podržava mirne proteste i barikade, kao i da građani na severu Kosova i krizni štabovi nezavisno donose odluke na terenu.

Jučerašnji dan i prethodna noć na severu Kosova su protekli mirno, Srbi su danonoćno na ojačanim barikadama, a svi vitalni putni pravci Kosovska Mitrovica – Raška i Kosovska Mitrovica – Ribariće, koji vode ka Srbiji i Crnoj Gori su blokirani. Na administrativnim prelazima su pripadnici Euleksa i albanske carine, a vojnici nemačkog i francuskog Kfora dodatno su ojačali blokade i u Donjem Jarinju i u Brnjaku.

Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, za „Politiku“ je kazao da će Srbi istrajati na barikadama sve dok se ne vrati stanje na od 25. jula, kada na Brnjaku i Jarinju nije bilo albanskih carinika:

„Ako treba, mesecima ćemo sedeti na asfaltu, podizaćemo barikade na svim ne samo putnim pravcima već i tamo gde smatramo da bude trebalo, a ako zatreba na magistralne puteve izručićemo na tone betona koje ni Kfor ne može da ukloni“, kazao je za „Politiku“ Pantić, uz naglasak da na severu Kosova za sada ima neophodnih životnih namirnica, koje stižu preko planinskih prevoja, mada će Srbi doći u situaciju da mnogo skuplje plaćaju ne samo hleb i mleko već i druge potrepštine, s obzirom na to da „Kfor i Euleks izazivaju humanitarnu katastrofu“.

On, takođe, naglašava da će od ponedeljka sve normalno funkcionisati – i škole i javne ustanove, a Srbi su odlučni, navodi, da neće primenjivati nikakav oblik nasilja jer „niko nije reagovao pa čak ni ruski Kfor kada su Albanci šest meseci u Orahovcu pod opsadom držali ruske vojnike“.

Juče je normalizovano snabdevanje derivatima. Na benzinskim pumpama, po cenama koje važe u Srbiji, točili su se dizel, benzin i gas, mada je primećeno da je na magistralnim putevima, ali i u gradovima bila manja cirkulacija vozila.

Biljana Radomirović

-----------------------------------------------------------

Incident na mostu u Mitrovici

U Kosovskoj Mitrovici se u petak uveče dogodio manji incident kada je grupa Albanaca zasula Srbe kamenicama na glavnom Ibarskom mostu koji razdvaja srpski, severni, i južni, albanski, deo grada, dok su Srbi ojačavali barikade. Velika količina šljunka istovarena je na sredini mosta, tako da je bedem visok dva metra, a prilikom ojačavanja i ove preprek došlo je do oštećenja video-nadzora, na što su pripadnici KPS-a iz redova albanske zajednice, uz pomoć Euleksa koji su stacionirani na obodu mosta ka južnoj Mitrovici, odmah reagovali i uspostavili novi.

objavljeno: 18.09.2011
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.