Šarčević sat i po bio zadržan na Jarinju

Izvor: RTS, 01.Jul.2019, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević sat i po bio zadržan na Jarinju

Ministar prosvete u Vladi Srbije Mladen Šarčević zadržan je sat i po vremena tokom prelaska administrativnog punkta kod Jarinja, prilikom ulaska na Kosovo i Metohiju, gde je obišao Prištinski univerzitet izmešten u Kosovsku Mitrovicu.
Prema rečima ministra Mladena Šarčevića, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iako su uredno najavili delegaciju i dobili obaveštenje da je sve u redu na Jarinju su zadržani sat i po vremena.

"Danas za malo da ne dođemo. Posebno mi je čudno što smo mi u Beogradu pre mesec i po dana imali samit ministara regije, gde su bili ministri takozvane ili kako god vlade Kosova, i bili vrlo uvaženi", rekao je Šarčević na početku razgovora sa članovima Rektorskog kolegijuma u proširenom sastavu.
Ministar je rekao da je bitno da Prištinski univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici ima normalan razvoj.
"Mi u bilo kom odnosu i pritiscima iz Brisela ne posustajemo u priči priznavanja bilo kojih diploma dok se god i naš univerzitet smatra nepriznatim sa aspekta ljudi koji žive južno od mosta", naveo je Šarčević.
Podsetio je da je Beogradski univerzitet osnivač mnogih fakulteta u regionu, počev od Ljubljane do Podgorice, Prištine, Sarajeva, i da niko ne može da mu zameri kada kaže da neko ko je matica visokog obrazovanja na Balkanu bude u diskontinuitetu svog postojanja.
"Politika može svašta, da kaže da je sada i februar, ali fundamentalne stvari ne mogu da se ni diraju, ni menjaju, i to je ono što je kulturno i obrazovno nasleđe ovog područja, ko god živeo na njemu", naveo je Šarčević.
Primetio je da je kvalitet nastave prilično bolji nego ranije, dodajući da je prvi krug upisa protekao dosta optimistički, a da će se u drugom krugu ostvariti zamišljene kvote upisa.
"Dogovorili smo se o otvorenom upisu, što znači da će svi studenti koji žive na Kosovu i Metohiji imati pravo da studiraju na budžetu", pojasnio je ministar.
Šarčević je najavio da se u Skupštini Srbije zavrašava usvajanje amandmana na Zakon o nauci i istraživanjima, sa mnogo boljim pozicijama, jer se radi o dvostrukom modelu finansiranja nauke kroz fond i projektno i institucionalno.
"Svi istraživači koji su i na institutima i na fakultetima dobijaju sigurnu i stalnu platu, a mogu da konkurišu i na projektima. Već smo 21. juna objavili prvi poziv za mlade istraživače, a već u jesen ide poziv za veliki istraživački ciklus", rekao je Šarčević.
Istakao je da je za njega važno da se Univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici ne odvaja ničim od bilo kog drugog u Republici Srbiji i tako ga zajednički i posmatra.
Objasnio je da su kreativno rešili neka pitanja snabdevanja kada je u pitanju studentski centar i da to može da smanji tenziju kada su u pitanju studenti i njihov boravak, i da su na vreme napravljeni određeni ugovori o doniranju sredstava koji ne podležu taksama.
Rektor Prištinskog univerziteta Zdravko Vitošević rekao je da su sa ministrom imali radni sastanak na kojem su se dogovorili o perspektivama razvoja visokog sistema školstva i obrazovanja na Kosovu i Metohiji.
Ministra su izvestili o prvom upisnom riku na svih deset fakulteta Univerziteta u Mitrovici i o pripremama za sledeći upisni rok.
"Zadovoljni smo i ministra smo obavestili o planovima za podsticaj dobijanja naučnoistraživačkih projekata mladih kadrova, zapošljavanju mladih kadrova, mogućnostima dobijanja stambenih jedinica za mlade kadrove, kao i ono što se najviše tiče studenata, to je kvalitet obrazovanja na svim akreditovanim studentskim programima na našem univerzitetu", objasnio je Vitošević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.