Nastavak razgovora Beograd - Priština

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2011, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak razgovora Beograd - Priština

BRISEL -

U Briselu će danas biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a beogradski pregovarački tim će istovremeno sa predstavnicima međunarodne zajednice razgovarati o situaciji na administrativnim prelazima na severu Kosova i Metohije, potvrdio je Tanjugu šef tima Borko Stefanović.

"Situacija na administrativnim prelazima Jarinje i Branjak će svakako biti tema i dobro je da se izašlo u susret inicijativi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Republike Srbije da se o tome razgovara sa međunarodnom zajednicom", naveo je Stefanović.

On je, pred predstojeću, sedmu rundu pregovora sa Prištinom, rekao da ne očekuje da će se o situaciji na administrativnim prelazima razgovarati sa šeficom prištinskog tima Editom Tahiri.

"To znači da ćemo istovremeno imati dva razgovora - jedan o administrativnim prelazima, a drugi, sa prištinskom delegacijom - o električnoj energiji, Telekomu i regionalnim inicijativama", naveo je Stefanović.

Prema njegovim rečima, beogradski tim će, kada je reč o administrativnim prelazima, u Briselu ponoviti da je situacija izazvana jednostranim potezom Prištine neprihvatljiva i da ne može da zaživi.

Stefanović je dodao da je šuštinski neophodno da se maksimalno iskoristi mogućnost da se reši problem i stvori situacija koja će biti prihatljiva i za Srbiju, a pre svega za građane koji žive na severu Kosova.

"Dobro je što postoje razne ideje i imaćemo priliku da o njima razgovaramo. O svim detaljima ćemo obavestiti javnost, skupštinu i građane na severu Kosova, kao i do sada", naveo je šef beogradskog tima, koji sutra putuje u Brisel.

Kako je za Tanjug precizirala portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić, na dnevnom redu sastanka su energetika, telekomunikacije i učešće kosovskih zvaničnika na regionalnim forumima.

Prema njenim rečima, razgovori na marginama sa Kuperom na druge teme su uobicajena stvar, pa su mogući i ovoga puta.

Ona je naglasila da Evropska komisija insistira na implementaciji dogovora postignutih na prethodnoj rundi 2. septembra.

Tada su timovi Beograda i Prištine postigli dogovor o izgledu carinskog pečata, ali ne o i pitanju carinske službe.

Po isteku dogovora između Vlade Srbije i Kfora 16. septembra na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak prebačeni su helikopterima pripadnici Euleks carine i policije i po jedan pripadnik kosovske granične policije i carine, Albanci.

Iz Prištine je poručeno da je reč o sprovođenju sporazuma o pečatu, a Srbi sa severa odgovorili su postavljanjem barikada.

Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper zatražio je od kosovskih institucija da pokažu malo razumevanja zbog oklevanja Beograda da primenjuje dogovor o carinskim pečatima, prenosi prištinski list "Ekspres".

Danjašnji "Blic" navodi da će Stefanović u Briselu o prelazima najverovatnije imati odvojen sastanak sa posrednikom EU Kuperom i funkcionerom Stejt departmenta Filipom Rikerom.

Ovi razgovori dolaze u trenutku kada Evropska komisija treba da objavi izveštaj o napretku Srbije ka EU i da preporuku za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, a ta preporuka će, ako je suditi po najavama iz Brisela i ocenama analitičara, u značajnoj meri zavisiti od načina na koji budu rešavana tehnička pitanja ali i pitanje administrativnih prelaza.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U BRISELU O ADMINISTRATIVNIM PRELAZIMA, ALI NE SA PRIŠTINOM

Izvor: Kurir, 27.Sep.2011

BRISEL - U Briselu će danas biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a beogradski pregovarački tim će istovremeno sa predstavnicima međunarodne zajednice razgovarati..BRISEL - U Briselu će danas biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a beogradski pregovarački tim će istovremeno sa...

Nastavak na Kurir...

U Briselu o administrativnim prelazima, ali ne sa Prištinom

Izvor: Studio B, 27.Sep.2011

U Briselu će danas biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, ..U Briselu će danas biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a beogradski pregovarački tim će istovremeno sa predstavnicima međunarodne zajednice razgovarati o situaciji na administrativnim prelazima na severu Kosova i Metohije,...

Nastavak na Studio B...

FILIPOVSKI: EU SE ŽURI PA ZATO PRITISKA VLAST U SRBIJI

Izvor: Kurir, 27.Sep.2011

BEOGRAD - Nova Srbija (NS) ocenila je da se Evropskoj uniji žuri da, putem pritiska na vlast u Beogradu, reši pitanje severa Kosova i Metohije jer će Evropska komisija 12. oktobra objaviti mišljenje da li Srbija treba da dobije status kandidata za EU...Potpredsednica NS Dubravka Filipovski je rekla...

Nastavak na Kurir...

Filipovski: Stefanović otišao bez plana u Brisel

Izvor: TvojPortal.com, 27.Sep.2011

/press online/ Pregovarački tim Beograda mora naći načina da predstavnicima međunarodne zajednice predoči "realnost na terenu" na severu Kosova, a to je da dva administrativna prelaza i barikade na njima znače "puki opstanak" Srba na Kosovu i Metohiji, saopšteno je danas iz Nove Srbije. . .  Ta...

Nastavak na TvojPortal.com...

Na Kosovu napeto uoči nastavka dijaloga

Izvor: EurActiv Srbija, 27.Sep.2011

Uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine na severu Kosova povećana je napetost nakon pokušaja Kfora da ukloni barikade koje su Srbi postavili na putnim pravcima prema administrativnim prelazima. Odlučna akcija Kfora izazvala je otpor medju Srbima, a nakon uklanjanja dela barikada i relativno mirne...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Stefanović sa Kuperom i Rikerom

Izvor: RTS, 27.Sep.2011

Borislav Stefanović nastavlja, u sredu pre podne u Briselu, razgovore o situaciji na prelazima Jarinje i Brnjak, započete u utorak uveče, sa posrednikom EU Robertom Kuperom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Filipom Rikerom...Šef pregovaračkog tima Beograda u pregovorima sa Prištinom...

Nastavak na RTS...

Stefanović: Prvo o rešavanju sukoba, onda dijalog

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Sep.2011

Šef tima Beograda za razgovore s Prištinom Borislav Stefanović rekao je u utorak uveče da je Srbija uspela da izdejstvuje kod međunarodne zajednice da s njenim predstavnicima najpre razgovara o rešavanju sukoba na severu Kosova, a da će od njihovog ishoda zavisiti da li će u sredu uopšte biti...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

OTKAZAN DIJALOG BEOGRAD-PRIŠTINA

Izvor: Kurir, 27.Sep.2011

BRISEL - Šef tima Beograda u pregovorima sa Prištinom Borislav Stefanović potvrdio je večeras FoNetu da je dijalog danas otkazan, zbog toga što je u ovoj situaciji, kada se na severu Kosova primenjuje sila i puca na nenaoružane ljude, nemoguće razgovarati o problemima Telekoma, struje i regionalnim...

Nastavak na Kurir...

STEFANOVIĆ: BEZ DIJALOGA DOK SE NE REŠI SITUACIJA NA PRELAZIMA

Izvor: Kurir, 27.Sep.2011

BRISEL - Razgovori Beograda i Prištine otkazani su i neće biti nastavljeni sve dok se ne reši situacija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, izjavio je u utorak veče u Briselu šef beogradskog tima Borko Stefanović..BRISEL - Razgovori Beograda i Prištine otkazani su i neće biti nastavljeni...

Nastavak na Kurir...

Prvo o nasilju Kfora, pa možda dijalog s Prištinom

Izvor: Vesti-online.com, 28.Sep.2011, 02:00

Šef tima Beograda za razgovore s Prištinom Borislav Stefanović rekao je da se razgovor sa Prištinom odlaže do daljnjeg i da je Srbija kod međunarodne zajednice uspela da izdejstvuje da s njenim predstavnicima prvo razgovara o rešavanju sukoba na severu Kosova. Od ishoda tih razgovora zavisi da...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.