Izvor: Politika, 16.Sep.2011, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džem od svežih šljiva

Kosovski carinici nisu juče stavili nijedan štambilj na Jarinju

Jarinje – Selo Lešak, prvo naseljeno mesto posle administrativne linije na Jarinju, na putu Raška – Kosovska Mitrovica, bilo je potpuno prazno juče oko podneva. Praktično, svi su bili na barikadama.

Ipak, nailazimo na jednog starijeg čoveka koji pored zadimljenog kazana stoji i meša velikom drvenom kašikom. Dušan Petaković, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << penzioner, peče džem od svežih šljiva.

„Ma, šta ću na barikadama, kao da se mi za nešto pitamo”, kratko komentariše.

Ali, Dušan je juče bio izuzetak.

Tenzija, stvarana prethodnih dana, najveću tačku dostigla je juče ujutru oko pola osam kada se čuo prelet dva helikoptera Kfora. Pretpostavljalo se prethodnihdana da će kosovski carinici tako doći do administrativnih prelaza, pa je lokalno stanovništvo pomislilo da je upravo o tome i reč. Zvuci testera kojima su sekli debla ušumi, očigledno sa namerom da pravebarikade, koji su u trenucima preleta helikoptera intezivno odjekivali u mestima oko Leposavića, momentalno su prestali. Taj zvuk zamenilo je turiranje kamiona natovarenih kamenjem, šljunkom i deblima.

„Dovode carinike, idemo na Jarinje”, glasno je odjekivalo selom Lešak. Ubrzo su barikade postavljene prethodne noći na ovom prelazu dodatno ojačane tek pristiglim kamionima.

„Kome će da udare pečat, kad ne može niko da dođe do njih, pored nas”, govore predvodnici na barikadama.

Srbi su kasnije dodatno učvrstili barikade, a do kulminacijejedošlooko podneva kada su dva helikoptera američkog Kforadovezla na ovaj prelaz tridesetak američkih vojnika, kao ispomoć nemačkim vojnicima koji trenutno obezbeđuju ovaj prelaz.

Narod se odmah okupio oko bodljikave žice baze Kfora, misleći da ponovo stižu kosovski carinici. Krenulo je negodovanje, a najglasnija jebila grupa Roma, među lokalnim stanovništvom poznatijakao „kumovi”.Svi „kumovi” su znali nemački jezik zbog gastarbajterskog staža, pa su se nemačkim vojnicima glasno obraćali. Sve je propraćeno smehom lokalnih Srba koji su razumeli „kumove”, dok su ostali zabezeknuto gledali u njih.

Dok su „kumovi” kumili nemačke vojnike, na nekih deset metara odatle pojavila se manja vatra. Očigledno je neko bacio opušak, pa se suva trava brzo zapalila. Lokalni Srbi su pritrčali i nogama ugasili vatru pre nego što se rasplamsala, a ceo događaj je kasnije dobio senzacionalan naslov na sajtu jedne od nacionalnih televizija: „Gori prelaz Jarinje”. Kada su okupljeni Srbi, čuli tu vest, samo su se nasmejali.

D. Telesković

-----------------------------------------

50.000 Albanaca

Budući da vojnici Kforanisu puštali saobraćaj preko Jarinja, ekipa našeg lista vratila se u Leposavić. Tu smo saznali da su sve potrebne namirnice – hleb, mleko i ulje – stigle rano ujutru. Pitali smoprodavca na kiosku, kako su stigle današnje novine.

„Pa preko šume, kako drugačije”, odgovorionam jeočigledno uvređen glupim pitanjem.

Od Leposavića nastavljamo ka Kosovskoj Mitrovici. Barikade se nalaze na ulazu u svako naseljeno mesto. Prvo što nam upada u oči jeste to da se svaka barikada nalazi pored kafane, pečenjare ili diskonta pića. Ipak, nijedan od tih objekata ne radi po dogovoru koji je ranije postignut među stanovništvom.

Barikade su postavljene i na zemljanim putevima. Objašnjavaju nam da ti putevi vode preko brda do Podujeva i da bi odatle moglo da dođe „50.000 Albanaca”.

objavljeno: 17.09.2011.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Raška

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.