Izvor: RTS, 11.Feb.2022, 17:07

Jagodinac Stojan Ilić, u osmoj deceniji, istrčao maraton na Južnom polu

Jagodinac Stojan Ilić, istrčao je u osmoj deceniji svoj deveti zvanični maraton. Stojan je nedavno istrčao Atinski autentični maraton, a pre nekoliko dana granice svoje izdržljivosti testirao je na Južnom polu, na Antarktiku.
Stojan Ilić još jednom je pobedio sebe i godine. Ovaj put u ekstremnom okruženju južnog pola. Bio je među 180 maratonaca iz celog sveta koji su završili trku na 42 kilometra. Krenuo je hrabro jedini u šorcu, a od početnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i podnošljivih minus pet trku je završio na minus 18. Ključne trenutke zabeležio je mobilnim telefonom.

"Istrčati taj maraton, to što sam ja uradio, ili što su mnogi drugi uradili je vrhunac u trčanju maratona", kaže Stojan Ilić, maratonac.
Put na Antarktik brodom iz Argentine bio je veoma komplikovan. Svakodnevno su ih testirali na kovid. Nekoliko njih na kraju bilo je pozitivno i nisu mogli da trče.
"I svaki dan stres, da li ću biti pozitivan, da li ću biti negativan, ukoliko budem pozitivan šta ću, kako ću", navodi Stojan Ilić.
Vredelo je truda, napominje Stojan, jer su pejzaži na Antarktiku neverovatni, a u kretanju po ledenom kontinentu pingvini i foke uvek imaju prednost.
Stojan je po penzionisanju sa porodicom otišao u Toronto i tamo je već 30 godina. Hladna kanadska klima pomogla je da izdrži maraton na Južnom polu. Nedavno je boravio i u Jagodini, susreo se sa drugarima i naravno nije odustao od treninga.
"Svi mi treba da radimo ono što volimo, a pogotovo što je ovo mislim da je izuzetno zdravo, ta aktivnost je zdrava, pogotovo za nas u našim godinama je fantastično", smatra Stojan Ilić, maratonac.
Priznaje Stojan da ga ljudi ipak čudno gledaju dok trči: "Verovatno da su na početku mislili - eno ga onaj ludak."
Penzionisani srpski policajac priprema se za sledeći maraton - u Australiji. Još mu je to  ostalo da simbolično trčanjem spoji sve kontinente na kugli zemaljskoj.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.