Palma nezakonito poklanja zemljište

Izvor: Blic, 06.Nov.2009, 06:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palma nezakonito poklanja zemljište

Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine i predsednik Jedinstvene Srbije, odlučio je da ruskoj prestonici pokloni dva, a Privrednoj komori Moskve 1,5 hektara zemljišta sa kompletnom infrastrukturom uz koridor 10. Iako je, navodno, to učinio da bi privukao investitore u Jagodinu i zaposlio sugrađane, Zakon o uređenju prostora i izgradnji to izričito zabranjuje. „Ako je to tačno", kaže Palma za „Blic", „ja ću taj zakon i ubuduće da kršim."

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<


- Pa, nisam im dao to zemljište da tamo pasu ovce, već da zaposlimo ljude i privučemo investitore. To je sada livada. Gradske vlasti iz Moskve odlučiće samostalno kome će to zemljište da ustupe. Slično je i sa Privrednom komorom. Oni imaju velikog uticaja na privrednike - odgovara Dragan Marković.

Zemljište koje Palma poklanja Moskvi i Privrednoj komori ovog grada nalazi se u industrijskoj zoni, uz koridor 10. Ovo, međutim, nije prvi put da vlasti u Jagodini besplatno ustupaju placeve u ovom gradu. Kako kaže Marković, jedan hektar je pre 20 dana već poklonjen grčkom gradu Hrisopuli, a uskoro bi trebalo da ima razgovore sa još nekim investitorima.

- Oni će ovde da zaposle 23 radnika po jednom hektaru. Na taj način otvorićemo vrata za dolazak brojnih privrednika - kaže Palma.

U Zakonu o uređenju prostora i izgradnji u članu 96 jasno stoji da se „otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljište u javnoj svojini sprovodi javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda javnim oglasom po tržišnim uslovima" i to onom ko da najvišu cenu. Zemljište se može dati i besplatno, ali samo uz prethodno odobrenje Vlade. To se obično čini kada se radi o dolasku strateškog investitora kakav je, na primer, „Fijat".

- Nemam nikakvo odobrenje Vlade, a nisam ga ni tražio - kategoričan je on.

U Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja kažu da nema sumnje da Palma, poklanjanjem zemljišta, krši zakon.

- To nije prvi put u Srbiji da se zemljište poklanja. Odgovorni za to pravdaju se da im trebaju nova radna mesta ili da nema investitora. Ako je tako, to znači da je vrednost tog zemljišta nula. U tom slučaju moraju da ga stave na javnu licitaciju sa početnom cenom nula - kažu u Ministarstvu prostornog planiranja i dodaju da Vlada Srbije priprema uredbu koja će precizirati u kojim slučajevima će lokalne samouprave moći da poklanjaju zemljište ili da ga daju ispod cene. Međutim, i tada će njihove vlasti za to morati da traže vladino odobrenje.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jagodina poklanja Moskvi zemlju

Izvor: B92, 05.Nov.2009, 10:30

Jagodina -- Jagodina će ruskoj prestonici pokloniti dva, a Privrednoj komori Moskve 1,5 hektara zemlje uz Koridor 10 sa kompletnom infrastrukturom...Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković u zvaničnoj poseti Moskvi predvodi osamdesetočlanu privredno-političku delegaciju Srbije koja je završog dana...

Nastavak na B92...

Nova romansa: Moskva i Jagodina

Izvor: B&F Online, 05.Nov.2009

Još uoči posete Medvedeva gradonačelnik Jagodine se istakao darežljivim izjavama, kako će Moskvi, koja ima stanovnika duplo više nego naša cela zemlja, pokloniti parče opštinskog zemljišta. Ne znamo čime ga je ruski predsednik toliko šarmirao, ali tv Palma plus je potvrdila da će Jagodina...

Nastavak na B&F Online...

Palma ne popušta

Izvor: Večernje novosti, 06.Nov.2009

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma neće odustati od davanja zemljišta u Jagodini Rusima i tvrdi da ne krši zakon nudeći hektare u svojoj opštini zainteresovanim investitorima

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.