Žan-Mari le Pen: Hvala Bogu za to što smo u istom taboru sa Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 30.Apr.2014, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žan-Mari le Pen: Hvala Bogu za to što smo u istom taboru sa Rusijom

30.04.2014. -

Uoči izbora za Evropski parlament vladajući konzervativci, desni centar i čak socijalističke partije Francuske, Nemačke, Britanije intenzivno plaše birače ksenofobijom, rasizmom, neonacizmom, atnidemokratizmom desnih stranaka. I tu je umesno predložiti čitaocu intervju osnivača francuskog Nacionalnog fronta Žan-Mari le Pena.

Sa njim smo otvoreno razgovarali u januaru 2011. godine, nešto pre nego što je predao Nacionalni front u ruke svoje ćerke. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Kako određujete vaš odnos prema Rusiji, prema njenoj spoljnoj politici i predsedniku Putinu?

- Ja sam rusofil, mislim da je budućnost našeg kontinenta na „severnom luku“ od Bresta do Vladivostoka, na kojem živi više od milijardu ljudi. To je šansa za našu civilizaciju da preživi. Naravno, postoji mnogo drugih civilizacija. Ali upravo ova mi najviše odgovara. I meni se čini da sa Rusijom imamo mnogo zajedničkih vitalnih interesa. Sve to formira pravu alijansu, čiji početak je označio Širak, stvorivši osu Pariz-Berlin-Moskva. Neše zemlje imaju mnogo zajedničog, i to bez obzira na bilo čije mišljenje može da bude osnova za jaku alijansu. Ne treba zaboraviti da je jedna od francuskih kraljica bila unuka Vladimira Svetog. I mi često govorimo hvala Bogu za to što smo sa Rusijom u istom taboru.

Smatram politiku Kremlja i Putina vrlo razumnom i mudrom. On je na pravilnom putu. U 19. veku Stolipin je govorio da će u ekonomskog pogledu Rusija biti jača od SAD. I nije se šalio. Rusija ima ljudske, intelektualne, kulturne, socijalne resurse. Ima ogromne teritorije i prirodna bogatstva. Ali najvažniji je narod koji može da razvija nauku i doprinosi umnožavanju nacionalnog bogatstva. Sve to pomaže da se očuva balans osnovnih humanitarnih vrednosti. I veoma se nadam da će predsednik Putin uraditi još mnogo korisnog za procvat Rusije. Uveren sam da će mu to poći za rukom.

Da li je istina da znate melodiju stare himne Bože, čuvaj cara. A znate li Himnu Sovjetskog Saveza, a sada Rusije?

- Da, znam i ona mi se vrlo dopada. Kompozitor Aleksandrov je komponovao vrlo lepu i svečanu muziku. Ona se pamti bukvalno na prvo slušanje. (Pevuši)

Žan-Mari le Pen koji peva rusku himnu! Složićete se, tako nešto ne može da se čuje često. Ćerka gospodina Le Pena, Marin, odavno smatra Rusiju prijateljem Francuske. Ona je mnogo puta govorila o tome da Pariz treba da prestane da ide za Vašingtonom i da aktivnije razvija strateško partnerstvo sa Moskvom. Marin le Pen je priznala rezultate referenduma na Krimu: „Po meni, rezulati referenduma ne izazivaju nikakve sporove. To je bilo očekivano. I narod Krima koji živi u strahu bacio se u zarljaj onoj zemlji odakle je došao, pošto znate da je Krim deo Ukrajine svega 60 godina.

25. maja će biti izabrano 74 poslanika Francuske od 763 poslanika Evropskog parlamenta. I već danas Francuzi ne isključuju da će Marin le Pen i njena stranka pokušati da potvrde svoj uspeh na lokalnim izborima u martu.

Izvor: Glas Rusije, foto: East News    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.