Izvor: B92, 15.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrt od torture Žandarmerije?

Niš -- Zatvorenik iz KPZ u Nišu Milan Stefanović koji je prebijen tokom gušenja zatvorske pobune 24. novembra 2006, preminuo 12. februara.

Na zahtev porodice Stefanović, koja sumnja da je Milan u Kliničkom centru u Nišu preminuo zbog posledica prethodne policijske torture, njegov leš prebačen je prekjuče na niški Institut za sudsku medicinu kako bi se utvrdio uzrok smrti, saznaje Danas.

Predsednik leskovačkog Odbora za ljudska prava Dobrosav Nešić kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Danas da je Milan Stefanović bio pripadnik grupe od 38 osuđenika koji "nisu učestvovali u pobuni, već su spavali", ali je Žandarmerija u toku noći "upala i brutalno ih pretukla". On kaže da će Odbor zastupati pred sudom ovu grupu osuđenika koji i danas trpe "velika šikaniranja" u niškom KPZ upravo zbog namere da tuže Žandarmeriju i zatvorske stražare.

U Institutu za sudsku medicinu Danas nezvanično saznaje da su prvi rezultati obdukcije leša Milana Stefanovića pokazali da su "bubrezi značajno smanjeni". Izvor lista kaže da će dodatne analize pokazati "zbog čega su bubrezi u takvom stanju", ali da one još nisu završene.

Direktor Kliničkog centra u Nišu Srbobran Trenkić kaže da je, prema njegovim saznanjima, osuđenik dopremljen u KC 6. februara zbog problema s disanjem i drugih zdravstvenih smetnji, te da je "obavljena detoksikacija", što sugeriše da je on "nečim" bio zatrovan. On dodaje da zna da je osuđenik bio na Klinici za nefrologiju, ali da nema preciznijih informacija o toku bolesti i lečenja.

"Prema mojim saznanjima, zatvorske vlasti su saopštile porodici Stefanović da je Milan preminuo zbog infarkta, ali porodica u to ozbiljno sumnja jer je u zatvor otišao potpuno zdrav. Informacije koje imamo govore da je Milan Stefanović žrtva torture, ali i neadekvatne medicinske nege jer im zatvorski lekari i vlasti nisu pružili adekvatnu pomoć uprkos teškim povredama.

Osuđenici tvrde da su zdravstveno uništeni, jer uprava i lekari KPZ nisu želeli da ih upute na lečenje u niški Klinički centar, već su to činili tek kada izgube svest. Ovakva tortura i mučenje zabranjeni su članom 13 Konvencije Ujedinjenih nacija protiv mučenja, koju je naša država potpisala", kaže advokat Odbora Dragutin Vidosavljević, koji zastupa osuđenike.

Vidosavljević za list kaže da će osuđenici protiv pripadnika Žandarmerije i zatvorske straže podneti krivične prijave zbog krivičnog dela zlostavljanja i mučenja, za koje je predviđena zatvorska kazna od tri do osam godina.

Prema njegovim rečima, pojedinačne prijave biće podnete niškom Opštinskom sudu istovremeno, 12 je već pripremljeno, a ostatak je u toku. On nije siguran da će svi to i učiniti jer se "neki od njih kolebaju", pošto ih, kako je obavešten, zatvorske vlasti "šikaniraju, zastrašuju, zatvaraju i prete lošim tretmanom ukoliko ne odustanu od prijave".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.