Šejtanski posao

Izvor: Politika, 28.Apr.2015, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šejtanski posao

Samo su naivni mogli da pomisle da je džihad daleko od Balkana. Pokazalo se da radikalni islam ima svoje sledbenike, a od kada su delovi regiona pod nazivom Orobpa stavljeni na mapu kalifata Islamske države, porastao je broj islamskih regruta sa ovog područja. Militanti kidnapuju umove mladih muslimana pretvarajući ih u Alahove ratnike. Vođen takvim pozivom na obračun sa „nevernicima”, vehabista Merdin Ibrić je u Zvorniku pucao i ubio srpskog policajca.

Prema nekim procenama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na Balkanu je aktivno najmanje 20 terorističkih ćelija, a više stotina muslimana je odabralo da se za kalifat Islamske države bori po frontovima Iraka i Sirije. Još od vremena rata, kada su belosvetski mudžahedini, uz ćutanje Zapada, po Bosni počeli da šire fundamentalizam, pa do današnjih dana kada se na „dunjaluku” – ovom svetu – regrutuju džihadisti. Otkako je Saudijska Arabija pre četiri decenije počela da milijarde dolara troši na gradnju vehabitskih džamija i medresa od Islamabada do Sarajeva i Novog Pazara, i otkako Islamska država drma Bliskim istokom, ova opasna interpretacija islama eksplozivno se širi svetom. Vehabističke uleme preuzimaju kontrolu nad obrazovanjem, javnim moralom i verskim institucijama.

Danas se iz Predsedništva BiH građani pozivaju na mir i na suzdržanost kako ne bi došlo do međuetničkih ili međureligijskih provokacija, ali ćutalo se kada je šeik Safet Kuduzović, ideološki regrutovao mladog Ibrića da uzme automatsku pušku. „Onaj ko uvrijedi Poslanika, salalahu alejhi ve selem, biva ubijan, pokajao se ili se ne pokajao, svejedno”, govorio je doktorand islamskih nauka iz Džede povodom afere sa karikaturom francuskog lista „Šarli Ebdo”.

Policajac u Zvorniku nije vređao islamskog verovesnika, ali je postao žrtva izvitoperene mržnje na koju je šeik Kuduzović pozivao – a da vlasti protiv njega ništa nisu preduzele.

Dok su vehabisti u bosanskom selu Gornja Maoča posmatrani kao verski folklor, uzalud su kritičari upozoravali na ovo fundamentalističko učenje u temelju delovanja Al Kaide, talibana i Islamske države.Vlasti su 2014. preduzimale različite akcije, ali Zvornik pokazuje da je to nedovoljno da bi se sprečio svaki od oko 3.000 potencijalnih terorista. Policijska borba protiv terorizma je samo jedno od rešenja. Treba se baviti uzrocima. „Neophodno je razviti kontranarative, osnažiti ulogu porodice, socijalnih službi, obrazovnih institucija, medija, verskih zajednica...”, smatra profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka Vlado Azinović.

Nije na meti samo BiH. Snažna mreža radikalnog islama postoji na Kosovu, u Sandžaku, Makedoniji, Albaniji. Poklič „Alahu uakbar” s kojim je mladi vehabista iz Zvornika otišao pred Alaha više je nego ozbiljno upozorenje da Balkan nije samo izvoznik džihadista, već može da postane i poprište terorizma.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.