Izvor: Politika, 28.Mar.2015, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlučila da bude borac, ne žrtva

U Srbiji živi više od 100.000 samohranih roditelja, od kojih trećina ima mesečna primanja niža od 10.000 dinara po članu domaćinstva

Četrdesetogodišnja Marina Ćuk, rodom iz Prizrena, samohrana majka dve ćerke, od pre pet meseci vlasnica je prodavnice zdrave hrane „Kadifica”. Za otvaranje dućana i nabavku robe od prijatelja je pozajmila 4.000 evra. U opremanju radnje finansijski joj je pomogla Fondacija „Ana i Vlade Divac”. Na podršku države nije ni mogla da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << računa jer je i dalje prijavljena kao radnik zdravstvenog centra u Prizrenu, odakle je prinudno iseljena pre 16 godina. Minimalac od 8.000 dinara ne dobija već devet meseci.

Otkako je uplovila u privatni biznis, finansijskih problema nema, mada joj je bilo prilično „gusto” nekoliko prelaznih meseci, dok nije počela da zarađuje.

– Obradovala sam se kada sam čula za konkurs Fondacije „Ana i Vlade Divac”. Dokumentaciju sam poslala, ali nisam ništa očekivala. Sreća mi se osmehnula, fondacija mi je opremila radnju i pružila mi je podršku. Za sada poslujem u plusu, ne moram više da brinem kako ćemo spojiti kraj s krajem – kaže Marina, koja je sa decom donedavno živela sa oko 17.000 dinara mesečno, od čega je dečji dodatak bio 6.700 dinara, a penzija pokojnog supruga 11.500 dinara.

– Niko, pa ni država, nije me pitao kako se snalazim kada mi stignu računi za struju i komunalije. Zato sam i rešila da uzmem život u svoje ruke, da budem borac, a ne žrtva – ističe Marina.

U Srbiji, prema nezvaničnim podacima, živi više od 100.000 samohranih roditelja. Trećina ima mesečna primanja niža od 10.000 dinara po članu domaćinstva, podsetila je Ana Jovanović, predsednica Udruženja „Jelek” na tribini „Samohrane majke i tržište rada u Beogradu”, koja je organizovana u okviru projekta „Jačanje ljudskih prava i osnaživanje samohranih majki u Srbiji”, u partnerstvu sa Fondacijom „Ana i Vlade Divac”.

– Ključni problem je što ovi roditelji nisu prepoznati u propisima. Zato je i važno definisati njihov status i u Porodičnom i Zakonu o socijalnoj zaštiti – naglasila je Jovanovićeva.

Na skupu se moglo čuti i da na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima 18.907 samohranih roditelja.

– Realno ih je više, jer većina njih i ne želi da se izjasni o svom statusu prilikom prijavljivanja na evidenciju. Tek polovina ima završenu srednju školu. Dobra je vest što će NSZ već danas raspisati javne pozive za sprovođenje aktivnih mera zapošljavanja u koje će biti uključeni i samohrani roditelji. Ipak, za ovu kategoriju nemamo posebne programe niti novčani fond, ali će oni imati sigurno prioritet prilikom konkurisanja – naglasila je Vesna Fabian, rukovodilac Centra za dodatno obrazovanje i obuku u NSZ-u.

-------------------------------------------------------------------------------

Pomoć fondacije Ane i Vlade Divca za deset majki

Projekat „Jačanje ljudskih prava i ekonomsko osnaživanje samohranih majki” usmeren je na jačanje institucionalne podrške i poboljšanja položaja samohranih roditelja. Zarad njihovog ekonomskog osnaživanja fondacija Ane i Vlade Divca dodelila je direktne „grantove” za samozapošljavanje deset majki iz Kragujevca, Leskovca, Beograda, Novog Sada i Niša. U prethodnim godinama, kroz program podrške samohranim roditeljima u Srbiji, fondacija je podržala više od 30 porodica.

M. Brakočević

objavljeno: 28.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.