Izvor: Politika, 30.Sep.2012, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZA KULISA: Ofanziva LDP-a i defanziva DS-a

Da li Liberalno demokratska partija može da profitira od sukoba u Demokratskoj stranci? Ove dve stranke imaju slično biračko telo, pa postoji mogućnost da u LDP pređu razočarani iz DS-a.

Za razliku od DS-a, koji se okrenuo sebi i svojim problemima, LDP je u ofanzivi. Kako kažu, rade na formulisanju političkog koncepta koji će biti prepoznatljiva, efikasna i uspešna alternativa sadašnjoj vlasti, zbog čega su održali više sastanaka sa ekonomistima, udruženjima poslodavaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sindikatima i razgovarali sa ličnostima iz kulturnog i javnog života Srbije.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao je da stranka ima veliku obavezu prema ljudima koji su podržali njihovu ideju i da ih neće ostaviti do sledećih izbora. U LDP-u kažu i da su u posebno teškom položaju birači DS-a koji su se našli na čistini, ali da neće čekati na DS.

Liberali svakodnevno prate rad nove vlasti i kritikuju njen rad, što i jeste posao opozicije. Ako rasplet u DS-u potraje, LDP bi im mogao uzeti i deo birača, ali bi posle raspleta ove stranke možda mogle bliže da sarađuju ili da se udruže.

Branko Radun, politički analitičar, kaže da postoji šansa da LDP profitira na sukobu unutar DS-a.

„Pošto je DS podeljena iznutra, okrenuta ka sebi i nema spoljašnju aktivnost, LDP ima šansu da „otkine” jedan deo simpatizera, ljudi, a možda i deo DS-a dok se stranka ne konsoliduje. Koliko će trajati unutrašnje previranje dok se stranka ne konsoliduje to se sada ne zna. Ako taj period bude kratak, LDP neće moći da preuzme biračko telo demokrata, ali sada mogu da pojačaju svoje pozicije.”

S druge strane, Radun ne veruje da bi se LDP priklonio ili ušao u DS ili novu stranku, ako predsednik postane Dragan Đilas.

„Sigurno ne biste želeli da se utopite ako ste jaki, već pokušavate da se nametnete. Čedomir Jovanović je naučio da bude lider i zašto bi bio potpredsednik Đilasu ako prelazi cenzus. Ako LDP ne bi bio siguran da ima cenzus, mogao bi da se utopi. U nekim situacijama zajednički nastup može biti koristan. Da su SRS i Dveri znali da neće preći cenzus mogli su da se ujedine, pogotovo što se očekuje da dođe do ukrupnjavanja na političkoj sceni. To ne znači da bi trebalo da imamo dve stranke kao u Americi, ali možda dva-tri bloka. Sve ima svoje dobre i loše strane, ali nije dobro da stranka sa nekoliko poslanika ucenjuje velike partije, koje se na kraju smatraju odgovornima. U parlamentu ima mnogo stranaka, a neke koje su išle u koaliciji na izbore i dobile možda jedan odsto glasova na kraju dobiju neproporcionalno mnogo.”

Zoran Stojiljković, politikolog, kaže da je logično to što LDP još nema veliki profit od stanja u DS-u.

„To će zavisiti od rešenja u DS-u . Biračko telo kome su demokrate najbliže počinje da razmišlja ima li drugu alternativu. To je kao u ljubavnoj svađi. Pre skupštine DS-a stvar se neće razrešiti. Građani koji glasaju za demokrate su nezadovoljni, ali iščekuju kako će se spor razrešiti. Najvernije pristalice misle da će DS izaći iz pepela.”

Stojiljković smatra da stanje postaje „opasno” jer se DS politički izolovao i fokusirao na sebe.

„Ako nemaju program, već samo biraju šefa, neki će otići u LDP, koji nema razloga da se objedinjuje sa većom strankom jer je sam došao do parlamentarnog statusa.”

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, kaže da verovatno postoji realna mogućnost da LDP može da uzme neke birače koji će sada razmisliti da li da glasaju za DS.

„DS i LDP dele jednu određenu grupu pristalica i to je opasnost za DS a šansa za LDP. Još se ne zna kako će izgledati rasplet u DS-u, ali bi neki rezignirani funkcioneri iz drugog ili trećeg ešalona mogli da odu u LDP. Ovo što se dešava u DS-u pokazuje da je stranka dezorijentisana zbog čega jedan deo pristalica ide u rezignaciju i neopredeljene, i to otvara prostor za LDP. Demokrate se sada ne bave kritikom vlasti, već je tema ko je kome slao mejl, tako da LDP više nego hipotetički može da profitira, mada nikada javno neće reći da uživa u sukobu demokrata.”

Ni Stanković ne misli da postoji mogućnost da se LDP priključi DS-u na bilo koji način.

„To spada u domen spekulacija. Zašto bi neko dao predsedničko mesto, nekako mi to ne ide uz našu političku kulturu. Pored toga, Jovanović ima prednosti u nastupu nad Đilasom i već je tri puta ušao u parlament. Ne znamo ni kako će izgledati proces demistifikacije DS-a u narednom periodu. Ako se to loše završi neće ih spasiti ni novi lider. DS ima repove, što tabloidne, što kuloarske, što realne – ali sve će se to razrešiti do kraja godine ili do proleća.”

Ivana Anojčić

objavljeno: 30/09/2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.