Izvor: Piplmetar.rs, 07.Mar.2024, 05:35

Najveći „unboxing“ koji ste ikada videli, vredan skoro pola milijarde US$

Intel je objavio specijalni video za  koji slobodno može reći da je najskuplji „unboxing“ u istoriji:  prva litografska mašina na svetu koja koristi High NA EUV tehnologiju, proizvod kompanije ASML. Praktično se radi o delu postrojenja za proizvodnju procesora i čipova čija je instalacija započela u novoj Intel fabrici koja se nalazi blizu Hillsboroa, u državi Oregon, SAD.
Twinscan EXE:5000 je naziv ove ogromne >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << mašine za litografiju, koju je do odredišta prenosilo čak 250 kontejnera mase 150 tona, na putu od Holandije do Portlanda u državi Oregon. Zatim se u delovima prebacivao na lokaciju fabrike.
Najveći “unboxing” teži 150 tona Trenutno su instalirane samo osnovne komponente i za njihovu uspešnu ugradnju je angažovano više od 250 ASML i Intel inženjera. Kompletna instalacija postrojenja će trajati oko 6 meseci, a zatim započinje faza ispravljanja uočenih greški, prenosi yahoo!tech.
Litografska mašina će uglavnom biti korišćena u istraživačko-razvojne svrhe i testirana na Intel 18A procesu izrade tranzistora, ali sama proizvodnja čipova će morati da čeka na osvajanje nedavno promovisane Intel 14A tehnologije, što se očekuje oko 2025-2026. godine.

Tehnologija kojom ova mašina raspolaže može da izrađuje šablone rezolucije 8 nm, dok recimo postojeća generacija litografskih mašina može da postigne samo jedno EUV izlaganje matrice  od 13 nm. Ovim se omogućuje izrada tranzistora koji su 1.7 puta manji od trenutno aktuelnih. Osvajanje 8 nm litografije je od presudnog značaja za proizvodnju čipova korišćenjem naprednijih postupaka proizvodnje ispod 3 nm. Istovremeno gustina pakovanja tranzistora se može povećati čak tri puta u odnosu na najsavremenije mašine današnjice.
Koliko košta ovo čudo? ASML tvrdi da cena iznosi 380 miliona američkih dolara, ali to je samo početna konfiguracija postrojenja, a ova koju je naručio Intel je osetno skuplja. Prvi čovek kompanije Intel, Pat Gelsinger je otkrio da su za nju platili preko 400 miliona američkih dolara.
Osim kompanije Intel, slične mašine su naručile kompanije: Samsung, TSMC i SK Hynix.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.