Intel se nada da će proizvoditi AMD procesore i obećava da će čuvati intelektualnu svojinu

Izvor: Piplmetar.rs, 05.Mar.2024, 00:30

Intel se nada da će proizvoditi AMD procesore i obećava da će čuvati intelektualnu svojinu

Kompanija Intel je nedavno zvanično osnovala „Intel Foundry“, deo kompanije koji se bavi isključivo proizvodnjom čipova za sopstvene i potrebe velikih kupaca. Time je potpuno odvojila deo neposredne proizvodnje od razvoja i dizajna sopstvenih procesora u dve potpuno različite divizije i kompanije koje od sada samostalno posluju. Ako im je verovati na reč žele da osvoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << poverenje velikih imena i proizvode AMD procesore, obećavajući da će čuvati njihovu intelektualnu svojinu i tehnologiju, te o njoj brinuti u najboljem maniru poslovnog partnera od najvećeg poverenja.
Izvršni direktor Intela Pat Gelsinger izjavio je da je u relativno kratkom vremenskom periodu očekivana vrednost poslovnih transakcija Intelove divizije za proizvodnju čipova porasla sa 4 milijarde dolara na 10 milijardi dolara, a sada je podignuta na 15 milijardi dolara.
U stvari, cilj Intelovog OEM dela za proizvodnju je da postane druga najveća svetska kompanija na polju proizvodnje procesora i čipova do 2030. godine. Matematika kaže da ukoliko se ovaj cilj ostvari, očekivana vrednost transakcija Intel OEM divizije biće čak 100 milijardi dolara.
Intel ima dugu tradiciju u razvoju tehnologije izrade tranzistora i čipova Prvi čovek kompanije Intel je istakao da deo kompanije sa proizvodnjom dobro napreduje i da joj je potrebna veća baza kupaca kako bi još snažnije razvila i unapredila proizvodne kapacitete, tako da se nada da će preuzeti i neke od poslova oko dizajna čipova za svoje najveće kupce.
Značaj ovoga je veoma veliki, jer će mnogi kupci prvo dozvoliti Intelu da pomogne u dizajnu i optimizaciji čipova, pre nego što naprave velike narudžbine i zakupe proizvodne kapacitete kompanije Intel. Isprva će zapravo relativno male količine biti ključ buduće saradnje i dovesti do većih narudžbina i zakupa proizvodnih kapaciteta.
Što se tiče planova za osvajanje savremenijih proizvodnih procesa izrade procesora, Gelsinger je naglasio da je Intel uvek imao razumnu definiciju osvajanja nove tehnologije i savremenijeg procesa izrade tranzistora. Kada se razvija novi tehnološki proces, on podrazumeva najmanje dvocifrena poboljšanja performansi, kao što je to omogućio prelazak sa Intel 7 na Intel 4 proizvodni proces i omogućio 20% ubrzanja.


Gelsinger je takođe priznao da su promene u razvijenijim verzijama proizvodne tehnologije kao što je prelazak sa Intel 4 i Intel 3 relativno male, jer zapravo koriste istu fizičku strukturu tranzistora i u suštini se radi o poboljšanom tehnološkom procesu koji rezultira poboljšanjem performansi do 5%.
Prema Intelovoj definiciji, tehnologija izrade savremenih procesora doživela je tri velike strukturna napretka:  Intel 7 višestruki FinFET, Intel 4 i Intel 3 EUV, Intel 20A i Intel 18A RibbonFET tranzistor naslednik FinFET tehnologije sa naprednom PoverVia tehnologijom pozadinskog napajanja.
Vrata fabrike i proizvodnih postrojenja su otvorena za konkurenciju Izvršni direktor Intela je otvoreno rekao da se nada kako će Intel OEM divizija za proizvodnju, osvojiti poverenje kompanije AMD i proizvoditi njihove najsavremenije procesore i pritom u potpunosti zaštititi njihovu intelektualnu svojinu, uprkos tome što su trenutno najveći konkurenti na tržištu centralnih procesora za PC desktop i laptop računare.
Kako se broj Intelovih OEM kupaca bude povećavao, neizbežno će uključiti dosadašnje ljute konkurente, a što će izgledno dovesti do nekih sukoba i nesuglasica, kao što je unutrašnja konkurencija sa sopstvenim timom za razvoj Intel procesora, pre svega u pogledu očuvanja poslovnih tajni proizvoda eksternih kupaca i njihove tehnologije.
U tom pogledu je Gelsinger  objasnio da postoji jasna granica između Intelovog internog tima za razvoj sopstvenih proizvoda i procesora, te sa druge strane potpuno nezavisne divizije koja se bavi isključivo proizvodnjom čipova za račun eksternih kupaca.


Intelova proizvodna divizija će ove godine početi da samostalno obračunava finansijske rezultate. Cilj Intelove proizvodne divizije je da fabriku pokrene punim kapacitetom i isporuči usluge proizvodnje najširem krugu kupaca u globalnim razmerama, prenosi mydrivers.com.
Prvi čovek kompanije Intel je otvoreno rekao da je Microsoft postao Intelov OEM kupac, a Intel se takođe nada da će opsluživati dosadašnju ljutu konkurenciju, kompanije poput: NVIDIA, Qualcomm, Google, pa čak i AMD. Kao proizvođač svetske klase, podjednako će tretirati sve kupce.
Gde je granica sopstvenog i tuđeg? Za celu industriju biće otvoren „servisni meni“ Intel proizvodnje. Na primer, po prvi put je demonstriran budući Xeon Clearwater Forest Intel 18A  proces. Dizajnirao ga je Intelov Xeon tim i koristi EMIB tehnologiju pakovanja hibridnog vezivanja tranzistora. Dotično iskustvo i tehnologija će biti podeljeno sa Intel proizvodnom divizijom.
Drugim rečima, tehnologija koju koristi Intelov interni tim za razvoj procesora se može  otvoriti  za Intelovu proizvodnu diviziju kako bi klijentima pružio prilagođene verzije proizvoda i usluga i na taj način bio fleksibilan pri konfigurisanju bezbednosnih modula, IO modula, mrežnih modula, modula za akceleraciju procesa, i druge potrebe.
Iskreno,  deluje nejasno gde je ta kritična granica koja će razdvajati Intelove proizvode i konkurentsku tehnologiju jer ne deluje realno tvrdnja da će Intel deliti sa svima sopstvenu tehnologiju, a sa druge strane čuvati kao poslovnu tajnu konkurentska rešenja.
Da li verujete da će se Intel vratiti na puteve stare slave kada je bio neprikosnoven u dizajnu i izradi najsavremenijih procesora i čipova?
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.