Rojters: Hapšenje Tačija bi izazvalo diplomatski incident

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Apr.2015, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rojters: Hapšenje Tačija bi izazvalo diplomatski incident

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači se nada da će iduće nedelje posetiti Beograd uprkos poternici, javlja Rojters, uz ocenu da bi eventualno hapšenje, koje, ocenjuju, nije mnogo verovatno, "predstavljalo diplomatski incident i naljutilo EU u koju i Srbija i Kosovo žele da uđu".

Srpski političari su, podseća Rojters, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odavno proglasili Tačija za ratnog zločinca zbog njegove uloge u sukobu na Kosovu od 1998. do 1999. godine, a sud u Srbiji ga je 1997. godine u odsustvu osudio na 10 godina zatvora zbog terorizma.

Iako je prošlog meseca pio kafu sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Prištini, Beograd voli da drži Tačija na distanci, navodi Rojters i ocenjuje da će Vlada Srbije biti suočena sa zahtevima nacionalnista da ga uhapsi ukoliko 24. aprila dođe u Beograd na konferenciju koju organizuje jedna nevladina organiazacija.

Njegovo prisustvo bi, prema oceni Rojtersa, zahtevalo i pozamašnu bezbednosnu organizaciju.

"Tači je dobio poziv i spreman je da ide. Sada je na vlastima u Beogradu da li će ići," rekao je Rojtersu savetnik kosovskog ministra Arđan Arifaj.

Rojters navodi da ovim povodom nije dobio odgovor od kancelarije tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, ali da je prema pisanju Blica Vukčević rekao da bi Tači "ukoliko dođe mogao biti uhapšen."
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.